Himera romanismului

Magazin Salajean 24 aprilie 2009 0

Chiar daca nu la intensitatea din primele zile ale evenimentelor de la Chisinau, presa si televiziunile noastre continua sa difuzeze informatii despre situatia din Republica Moldova.

Asa cum am mai scris, aceste informatii au drept principala slabiciune provenienta dintr-o singura sursa: cea a ziarelor de Opozitie.

O simpla consultare si a altor surse, cum ar fi cotidianul Moldova suverana, oficiosul guvernului, Flux, ziarul partidului condus de Iurie Rosca, ar dezvalui nu numai alte puncte de vedere, dar si informatii menite a ne face o imagine mai exacta asupra realitatilor de dincolo de Prut. Aceasta si din cauza ca publicatiile de opozitie din Republica Moldova amintesc prin prioritatea acordata opiniei in detrimentul informatiei, de tendentiozitatea fatisa cu presa partidelor istorice din perioada 1990-1996 de la noi.

Dat fiind ca aceste ziare, putine si cu un tiraj mic, impartasesc idealul reintregirii, s-a creat in Romania o iluzie periculoasa. Cea potrivit careia cetatenii Republicii Moldova impartasesc cu totii cauza romanismului. O iluzie alimentata si de prezentarea tendentioasa a dorintei marii majoritati a moldovenilor de a avea pasaport romanesc. Cu exceptia unei minoritati, cetatenii Moldovei vad in pasaportul romanesc viza pentru a calatori in Occident.

Sondajele de opinie din Republica Moldova ne arata ca romanismul celor de peste Prut e mai degraba o himera poetica a artistilor si istoricilor din Romania decit o veritabila stare de spirit.

Sub acelasi semn se considera ca teza lui Vladimir Voronin privind moldovenismul e o aberatie. E o aberatie din perspectiva noastra, a romanilor de dincoace de Prut. Din perspectiva celor de dincolo de Prut, e o lovitura electorala.

Asemenea tuturor tarilor desprinse doar de doua decenii din imperiul sovietic, Republica Moldova sufera de complexul numit statalitate.

Ca si Ucraina, Republica Moldova isi exagereaza independenta pina la promovarea suspiciunii fata de orice incercare de tutelare.

Din acest punct de vedere, atitudinea adoptata de Romania

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »