Guvernul prezidential

Magazin Salajean 12 martie 2009 0

Traian Basescu s-a adresat Parlamentului in chestiunea unui acord cu FMI. Incheierea unui asemenea acord tine exclusiv de competenta guvernului. Daca guvernul intentioneaza sa-si asume riscul unui asemenea acord, ar fi fost normal ca premierul Emil Boc sa se adrese Parlamentului. Presedintele tarii isi putea cel mult exprima o opinie.

Gratie unei astfel de interventii, domnia sa ar fi avut posibilitatea de a fi pentru sau contra. Admitind ca ar fi fost pentru, interventia sa ar fi fost mult mai utila guvernului decit cea din Parlament.

Pentru ca astfel, acordul cu FMI ar fi aparut ca intrunind si acceptul Presedintiei.

Acum insa, dat fiind ca guvernul tace sau cirteste, cum e cazul cu liderii PSD, s-a creat imaginea ca Traian Basescu e cel care se da de ceasul mortii pentru un astfel de acord.

Constitutia Romaniei nu-i da dreptul la un Mesaj abordind o decizie care apartine guvernului. Nu de alta, dar presedintele nu e purtatorul de cuvint al primului ministru.

De ce a facut-o Traian Basescu?

Un raspuns adecvat ni-l poate da doar trecerea in revista a relatiilor lui Traian Basescu dupa formarea aliantei PDL-PSD cu Guvernul.

Prin toate gesturile sale din ultimele doua luni si ceva Traian Basescu se straduie sa arate romanilor ca el conduce guvernul. Ba mai mult, daca ne gindim la gesturi precum cel din Parlament, ca el se identifica total cu Guvernul.

Prezenta presedintelui la sedintele de Guvern e reglementata strict de articolul 87, aliniatul 1 si 2 din

Constitutie:

1) Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii.

2) Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa.

Traian Basescu a participat simbata 7 martie 2009 la sedinta de guvern dedicata descentralizarii.

Descentralizarea nu e insa o problema tinind nici de politica externa, nici de apararea tarii, nici de asigurarea ordinii publice.

Din acest punct de vedere, prezenta lui Traian Basescu la sedinta dedicata descentralizarii a fost anticonstitutionala.

Inaintea sedintei primul ministru nu ne-a adus la cunostinta cererea sa adresata lui Traian Basescu de a lua parte la sedinta de guvern.

Nu s-a intrunit asadar nici conditia prevazuta de Constitutie

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »