Gripa X loveste din nou

Magazin Salajean 22 noiembrie 2010 0

Agitatia creata in randul populatiei despre feluritele virusuri extrem de periculoase care se raspandesc cu repeziciune in intreaga tara este cu repetitie in fiecare an. Iar stirile si emisiunile speciale aparute pe toate canalele TV starnesc din ce in ce mai multa panica in randul romanilor, de cat de expusi sunt in fata acestor pandemii.

Aparitia unor adevarate focare de gripa noua in mai multe orase din tara amplifica lucrurile: spitalele intra pur si simplu in carantina, scolile se inchid, iar oamenii incep sa caute vaccinuri. Unii golesc farmaciile de masti chirurgicale pentru protectie impotriva celor gripati, in timp ce medicii spun ca purtarea acestor masti devine aproape inutila daca persoana bolnava stranuta sau tuseste la mai putin de un metru de noi.

In completarea panicii, vine si teoria conspiratiei. Diverse filmulete aparute pe internet vorbesc despre fel si fel de conspiratii, fiecare aducand argumente diverse in sprijinul uneia sau a celeilalte teorii. Speculatii sunt cu duiumul, cert este ca intr-un interval scurt de timp am avut de-a face si cu gripa cabalina, si cu cea aviara, o pandemie de gripa porcina, iar in prezent, cu un alt virus nemaintalnit la noi in tara de cateva zeci de ani: virusul H3N2. Medicii sustin ca virusul este considerat extrem de virulent deoarece are capacitatea de a-si schimba setul antigenic, astfel incat, desi este vorba de acelasi virus, apare sub numeroase forme. Insa o mutatie naturala care sa duca la aparitia atat de rapida a unor tulpini gripale puternice este cu siguranta mult mai greu de crezut decat o conspiratie de laborator.

Ceva tot este adevarat printre atatea presupuneri: profitul. Amintesc doar de miliardele de lei ce se invart pentru realizarea vaccinurilor antigripale. Iar pe masura ce pandemiile se extind, guvernul este pus sub presiune pentru a achizitiona vaccinuri cat mai multe si cat mai rapid. O oportunitate de afaceri excelenta pentru marii producatori din industria farma.

Slabi in fata virusurilor, slabi in fata celor ce ne conduc, conspiram singuri la propriul declin. Sa speram doar, la fel ca si in ceilalti ani afectati de seria de virusuri, ca numarul astronomic anuntat de posibile victime este doar o gluma buna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »