Greu la deal cu boii slabi

Magazin Salajean 9 august 2007 0

De cand am intrat in clubul tarilor din Uniune au inceput sa ni se spuna povesti cu tot felul de modalitati prin care una din Cenusaresele economiei romanesti ar putea sa se transforme in printesa. Ma refer la agricultura, iar modalitatile despre care curg atatea povesti si povestioare privesc fondurile europene, posibil de primit in urma unor proiecte bine documentate si intocmite.

Numai ca in tot acest joc de-a statul dupa usa in cenusa nimeni nu pune cartile pe fata. Este drept ca sunt fonduri, este drept ca pot beneficia de ele unii mai intreprinzatori, care stiu sa transforme ferma de oi din vis intr-una reala, dar trebuie sa admitem ca, pentru cei mai multi dintre romani, banii astia care au miros european sunt precum elefantul alb, pe care toti il cunosc din auzite, dar prea putini l-au intalnit.

Poate ca fondurile acelea pe care ni le flutura atat de ademenitor pe sub nas parlamentarii nostri, pentru a ne imbia sa simtim putin gustul de UE, vor face sa se schimbe lucrurile pentru o mana, doua sau trei de oameni, dar cu restul ce ne facem? Sa nu uitam ca agricultura Romaniei a fost purtata in spate, in ultimii ani, de alti doi eroi de poveste, de mosu@ si baba, iar fermele au aterizat in peisajul rural romanesc doar pe ici, pe colo.

Cum vor accesa mosu@ si baba fonduri ca sa-si sporeasca numarul oualor de la gaina din batatura si sa faca din cotet ferma, in conditiile in care UE este inca pentru ei de domeniul nebuloaselor, iata o intrebare care poate pune la incercare multe minti sprintene.

Si partea din poveste care face referiri la consultanta pe care o ofera ba o institutie, ba alta, este tot un fel de joc al ielelor nebune, cu atat mai mult cu cat ielele astea de institutii ofera date ba in engleza, ba intr-un limbaj atat de tehnic si specializat, incat chineza pare simpla de invatat in comparatie cu orice altceva.

Cum facem atunci ferme si cum deschidem unitati de procesare a laptelui si a carnii? Iar daca, totusi, intram in joc si le realizam, ce facem cu mosu@ si baba noastra? Fiindca, fireste, fermele europene scot din poveste micii producatori, care s-au obisnuit sa-si creasca gainile si vacile in ograda si sa vanda produsele la targ. Situatia inseamna reducerea brusca a veniturilor pentru un segment atat de mare de populatie, incat oamenii – de obicei in varsta, vor ajunge sa se bazeze de data asta numai si numai pe pensiile oferite de stat. Din pacate, sistemul de pensii din Romania este si el un Cenusotca pe care nu poti conta cand vine vorba de traiul zilei de maine. Si cum fondurile europene nu vin sa-ti puna paine pe masa si ciorba in farfurie, acelora dintre noi care traiesc din agricultura nu le ramane decat sa inghita in sec si sa ofteze inca o data ca e greu la deal cu boii slabi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »