Gramatica disolutiei

Magazin Salajean 14 noiembrie 2007 0

Se stie, de mai multa vreme, ca Academia Romana a lansat noua Gramatica a limbii romane, in doua volume, la 43 de ani de la editia precedenta a tratatului cu pricina. Tratat prin care se stabilesc normele si regulile limbii romane. Oficial, in noua Gramatica se respecta si normele promovate de Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane (DOOM). Dintre aceste norme, mai amintesc cateva asupra carora s-a mai discutat public si anii trecuti: o data nu se mai scrie despartit, ci odata, intotdeauna cand este adverb, inclusiv in locutiuni – odata ce, odata cu, ramanand separat doar atunci cand este numeral si se opune lui de doua ori. O alta modificare vizeaza formulele nici un, nici o, care se scriu niciun, respectiv nicio, dupa modelul lui niciodata. O stire, difuzata la vremea respectiva in mass-media centrala, nu prea intens, din pacate, spunea ca noua Gramatica va putea fi adoptata, cel mai probabil, din toamna lui 2007, iar profesorii trebuie sa astepte noile manuale.

Sunt curios daca aceste manuale redactate dupa noua Gramatica a limbii romane au ajuns si prin Salaj, iar profesorii, soimii patriei, pionierii si utecistii salajeni… implementeaza cu succes noile norme ale DOOM.

Mai sunt curios cate exemplare din acest Tratat au ajuns prin judetul nostru, sau al vostru. De fapt, nici nu stiu de ce sunt asa de curios. Oricum, cu tone de tratate sau nu, nu se va intampla in continuare nimic deosebit, nici in acest domeniu. Bulibaseala in politica, bulibaseala in administratie si in alte mandre sectoare, bulibaseala si in respectarea normelor si regulilor de scriere ale limbii romane!

Exemple sunt cu duiumul. Cel mai cinic din cate cunosc este al unei respectabile reviste de cultura, Dacia literara, care respecta ortografia autorilor. De fapt, poti sa scrii cu a din a sau cu i din i, cu sint sau cu sunt, poti sa scrii niciun sau nici un, ca nu te ia nimeni la rost. Disolutia autoritatii institutiilor publice din Romania, in frunte cu Academia Romana, se masoara si in modul in care ne batem joc de ortografia limbii romane! Sa votati bine!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »