Frumosul şi bestia

Magazin Salajean 11 martie 2011 0

Mai ceva decât în filmul de desene animate din seria Madagascar – episodul Cocostârcul şi Mangusta, idila dintre modelul Monica şi miliardarul Irinel a făcut furori încă de la începuturile ei, adică de acum mai bine de vreo cinci ani. Cu sau fără voia noastră, povestea lor de dragoste a fost comentată în fel şi chip, atribuindu-i-se de foarte multe ori conotaţii ilaro-perverso-romantice. Precum într-o telenovelă de top, la această poveste – apropiată mai degrabă de noţiunea de lugubru – au participat mame, soacre, şoferi, portari, bone, piţipoance, piţiponci şi, inevitabil, presa de scandal. Din toată această nefericită încrucişare a rezultat şi un copil, o fetiţă aruncată fără voia ei în mijlocul unui război mediatic. De fapt, tocmai chestiunea custodiei acestui copilul ţine capul de afiş al acestei pseudo telenovele. Să fim serioşi! Dacă acest copil nu ar fi existat, minunea divorţului Columbenilor ar fi durat doar trei zile. Însă, în condiţiile date, toată suflarea românească se întreabă (oarecum, pe bună dreptate) cu cine va rămâne fetiţa? Cu mama sau cu tata? Dar, staţi puţin! Ea, pisi, ar vrea în America, în timp ce el, pinguinul, ar sta acasă pe muntele de aur. Însă, contrar aşteptărilor, nimeni nu va putea găsi răspunsuri concrete la aceste dileme (nici măcar prezicătoarea Hara), riscând astfel să retrăim miile de experienţe din nemuritorul serial Tânăr şi neliniştit.

Bineînţeles, atenţia sporită pe care presa o acordă acestor evenimente dezvăluie atracţia inexplicabilă a românilor către scandal şi, desigur, derizoriu. Astfel de subiecte mai dezvăluie însă cel puţin două aspecte destul de interesante: cât de mult timp liber au la dispoziţie românii şi cât de uşor le poţi redirecţiona atenţia de la adevăratele probleme cu care se confruntă.

Aşa că nu ne mai miră de ce 80 la sută dintre alegători habar n-au ce parlamentari îi reprezintă, deşi i-au votat de vreo 5-6 ori la rând. În schimb, începem să înţelegem de ce, imediat după 89, toţi românii s-au dat de ceasul morţii pentru a transforma ziua de sâmbătă în zi liberă. Totuşi, e dureros să constaţi că, după cei 21 de ani trecuţi de la Revoluţie, milioane de români au rămas în pauză. Astfel, e extrem de dificil să apreciem dacă viitoarele mişcări sociale de primăvară vor fi îndreptate împotriva Guvernului Boc ori în favoarea Columbenilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »