Fite de concediu vs. concediu de fite

Magazin Salajean 2 septembrie 2010 0

Au trecut destui ani bunisori peste noi ca sa nu mai luam in brate cu multa usurinta ideea ca acela care-si face concediul in afara tarii sigur e plin de ifose si fite. Portile deschise ale Europei si ale lumii, din ultimii ani, trebuie sa ne fi aratat cel putin o data ca toti acesti oameni ce aleg vacantele in strainatate o fac fie din dorinta de a explora locuri noi, fie pentru ca au gasit motive cat se poate de indreptatite care le mana an de an pasii prin colturile mapamondului. Fara ifose, fara fite si fara vedetism ieftin.

Asta, desi Romania are zone superbe, ascunse prin Carpati, prin vechi curti de manastiri si cetati moldovene, prin pesteri racoroase din Ardeal ori prin verzile maluri ale Oltului si Argesului. La fel, Delta Dunarii, cu tacutele canale cu salcii, sau tarmul Marii Negre pot fi destinatii cat se poate de atragatoare, cel putin la prima privire aruncata pe harta. Numai ca, odata ce ajungi la fata locului, descoperi ca ospitalitatea romaneasca merge mana in mana cu cazarea in sura, daca stam si analizam calitatea serviciilor de care ai parte ca turist. Sigur, nu se poate generaliza, dar am ajuns in Sighisoara, in ultimul an, si la pensiunea la care am tras peste noapte, am schimbat de trei ori camera in decurs de doua ore: prima data, pentru ca s-a intrerupt lumina, dupa vijelie; a doua oara, pentru ca apa curgea prin tavan direct in mijlocul patului; a treia oara, pentru ca fereastra nu se inchidea defel, in ciuda incercarilor noastre. Iar pensiunea era deschisa de doar doua luni, proprietarul laudandu-se cu constructia noua.

La Dumbrava Rosie, in batrana Moldova, hotelul avea vopsit gardul, iar inauntru era leopardul. Baia avea canalizarea defecta, astfel ca, de indata ce deschideai usa, navalea in camera un miros de varza scoasa din butoi. Dupa doua zile de rabdari stoice, am ajuns la concluzia ca era mai bine sa ne cazam in Cetatea Neamtului, ca sigur Sobieski si plaiesii lasasera in urma conditii mai bune.

Cu o luna in urma, pe litoral, cu greu am gasit cazare la preturi rezonabile. Sigur ca timp de o saptamana nimeni nu s-a sinchisit sa schimbe asternuturile ori sa deretice prin camera, dar a trecut.

Si poate ca ar fi trecute toate cu vederea daca nu ar exista termen de comparatie. Pentru ca abia intorsi din Turcia,nu am putut sa nu punem in balanta conditiile de care am avut parte acolo si cele din Dobrogea noastra. In sapte zile, menajul camerei s-a facut de trei ori, politetea a fost de nota 10, iar pretul platit pentru sejurul pe meleaguri otomane mai mic decat suma achitata pentru patru zile la Mamaia (cu aceleasi numar de stele la hotel). Si atunci, te intrebi unde sunt fitele si ifosele? La turistii care prefera sa-si dea banii strainilor, pe vacante confortabile, sau la romanii nostri care stramba din nas cand li se cere sa ofere conditii mai bune de resort?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »