Fabrici de şomeri

Să ai studii superioare este un „must-have” al zilelor noastre. Toată lumea se înghesuie să urmeze o facultate, chiar dacă acest lucru implică, la multe dintre specializările existente, doar o cheltuială inutilă de bani. Că despre timp pierdut, nu prea poate fi vorba, nu de alta dar, mai nou, la unele instituţii de învăţământ, este suficient să te prezinţi la examene şi să iei notă de trecere şi gata! Eşti absolvent!
În goana disperată a universităţilor după bani, specializările s-au înmulţit precum ciupercile după ploaie, iar locuri disponibile sunt cu duiumul. Şi cu plată, evident. Iar acolo unde cererea se dovedeşte mai mare de la un an la altul, conducerile instituţiilor de învăţământ superior îşi permit chiar să majoreze substanţial taxa anuală. Aşa au apărut specializări precum studii politice ori studii europene, de parcă vreuna din acestea te-ar avantaja în a deveni salariat. Şi tot aşa, piaţa din România a ajuns să fie suprasaturată de tot felul de specialişti, care mai de care mai calificat, în tot felul de domenii „ştiinţifico-fantastică”.
Însă, pe cât de facil este accesul în rândul studenţimii, pe atât de dificil este să-ţi găseşti un loc de muncă după ce te trezeşti cu diploma de absolvent în mână. Iar dacă ai avut ghinionul de a urma o „şcoală de balet”, cum mulţi o păţesc, atunci respectiva hârtie îşi va dovedi utilitatea doar în fundul curţii.
Criza economică prin care trece România a determinat o scădere generală a slujbelor disponibile pe piaţa muncii. Mai mult decât atât, facultăţile au omis să-şi adapteze oferta la cererea redusă existentă, astfel că absolvenţii de studii de licenţă care urmează o carieră în concordanţă cu studiile urmate sunt foarte puţini. Pentru că nu-şi permit să facă mofturi, aceştia ajung să accepte joburi pentru care sunt supracalificaţi ori să se angajeze în domenii ce nu au nicio legătură cu specialitatea absolvită.
Pe vremuri, facultate făceau doar unii – cei care aveau potenţial intelectual – iar admiterea într-o astfel de instituţie nu era floare la ureche. Acum, nici nu intră bine la liceu, că tinerii sunt imediat puşi sub presiunea alegerii unei facultăţi.
Nu toţi suntem, însă, făcuţi pentru o facultate, iar să fii doar absolvent de liceu ori de şcoală profesională nu este nicio ruşine. Ba din contră! În ziua de astăzi, să ai o meserie în mână contează mai mult decât orice diplomă de licenţă. Cineva trebuie să dea cu sapa, că purtători de mapă sunt cu duiumul. Ţara asta are nevoie şi de tâmplari, şi de electricieni, şi de mecanici, şi de instalatori.

3 Thoughts to “Fabrici de şomeri”

  1. nae l.

    Tara noastra are nevoie de tamplari,mecanici etc. ! Ati uitat oare ca ,vestita academiciana supranumita Abramburica, a desfiintat scolile profesionale ! Cineva a declarat faptul ca scoala romaneasca ,formeaza tampiti cu diploma ! Multa dreptate avea , dar mass media ,mai cu seama Antena 3 a varanului,l-a infierat pentru declaratia ,atat de adevarata !!!

  2. Zălăuan

    La opiniile foarte pertinente ale ziaristei, aş mai adăuga şi faptul că sunt dezavantajati cei care au obtinut o diplomă universitară în regimul comunist, când o diplomă se obtinea foarte greu, puţini reuşeau, de exemplu, să facă o Politehnică.
    Acum nici măcar nu se mai dă examen de admitere la multe facultăţi, se dă cică „concurs de dosare” !

  3. Anonim

    nae, placa asta e veche! scolile profesionale nu au fost desfiintate decat pentru mintile portocalii, ele au fost redenumite „scoli de arte si meserii” dupa o traditie mai veche, in speranta ca vor atrage mai usor tinerii spre ele. iar chestie cu „varanul” e din alt film, pentru indoctrinatii cu singe ca mintea celor de mai sus.
    in ceea ce priveste tampitii, citind unele comentarii tind si eu sa cred ca persoana avea dreptate!

Leave a Comment