EXTINDEREA EUROPEANA A GUNOAIELOR

Magazin Salajean 18 ianuarie 2008 0

Aflu din prestigiosul cotidian New York Times ca tara noastra a declinat sa preia gunoaiele din Napoli, care se acumuleaza pe strazi dinaintea Craciunului, dat fiind ca nici un cartier napolitan nu accepta sa se deschida sau redeschida vreo groapa de gunoi in preajma. Felicit autoritatile romane pentru acest prim gest de oprire a extinderii europene a gunoaielor, si profit de situatie pentru a discuta putin despre acest subiect care apare rareori la stiri, desi devine o problema pentru multe orase si tari. Prin contrast, un subiect ca incalzirea globala ne invadeaza la toate orele, devenind o pasiune a ziaristilor. Mai nou avem o contabilitate permanenta citi oameni mor din cauza caldurii, desi BBC a publicat discret una in care arata ca frigul a fost si a ramas principala cauza a problemelor de sanatate umana, si am vazut chiar si un spot de promovare a conferintei de la Bali cu un domn de la Natiunile Unite plingind ca nu se ajunge la o intelegere asupra rezolvarii problemei. Dar orice student in politici publice stie insa, nu puteam rezolva radical acea problema. Nici daca am agrea asupra unei rezolvari intre europeni si americani, tot nu am reusi sa obtinem un consens politic global cu China si India, nici daca prin miracol l-am obtine totusi, masurile luate nu ar schimba tendinta etc, in schimb am cheltui sute de bilioane de dolari. Cu mult mai putini bani putem incerca nu sa schimbam felul cum a facut Dumnezeu lumea, ci problemele create in mod indiscutabil de habitarea umana si care pot fi indreptate. Pledez deci sa ne ocupam de gunoaie, al caror management deficitar afecteaza viata a mai bine de jumatate din locuitorii planetei, versus incalzirea globala, care va lovi mai ales in citiva ursi, citiva pinguini si citiva oameni cu bani care si-au construit case pe plaje. In ultima mie de ani, de cind planeta e foarte locuita de oameni, au mai fost citeva cicluri de racire si incalzire, si civilizatia umana s-a adaptat.

Dar atita gunoi nedispozabil nu a existat niciodata. Stateam pe malul lacului la Postdam, in urma cu un an, cind un coleg mi-a atras pentru prima data atentia asupra barajelor incarcate cu deseuri care treceau prin acel peisaj idilic avand drept tinta estul Europei. Granicerii polonezi au raportat in anul care abia s-a incheiat 1.039 de transporturi ilegale de deseuri, dintre care 579 din Germania, 32 din Austria si 40 din Belgia, un total de vreo 300 000 de tone. Din surse media occidentale aflu ca Romania este o locatie favorita pentru firme din vestul Europei care vor sa scape de deseuri radioactive. Asta, in timp ce teoretic ar trebui sa fim in plina adoptare a legislatiei comunitare de mediu, pregatindu-ne sa ne reciclam gunoaiele si sa ne facem tara mai curata.

Sint doua probleme distincte aici. Una este de legalitate. A lua gunoiul din vest si a-l arunca in est e o afacere infloritoare, desi ilegala, si ca atare diversi intreprinzatori au de lucru. La Napoli, mafia controleaza colectarea gunoaielor si multe gropi ilegale. Ori de cite ori apare o problema, crima organizata o va specula. Dar problema originara este dificultatea crescinda de a scapa de gunoaie. Sub comunism, punga de plastic era un lux. Azi traim intr-o civilizatie a ambalajelor, care devin dupa folosire un infern paralel de care nu ne mai putem desprinde. In Vest, cetateni foarte tari pe drepturile lor nu mai permit vecinatatea nici unei gropi, oricit de ecologica, si astfel la Napoli s-a ajuns sa nu mai existe solutie, desi incendiarea spontana a gunoaielor, cum fac radicalii de pe strazi, e mult mai poluanta decit cremarea lor organizata. La noi, dimpotriva, indiferenta cetatenilor face ca tara profunda de care eram atit de mindri sa devina un imens tomberon in care se joaca la un loc copiii si ciinii de pripas. Prahova, pe linga Campina, aduna toate deseurile principalei noastre zone turistice. Nu e vorba de fleacuri, precum ambalaje de biscuiti sau cutii de Fanta, desi nici acelea nu au unde se opri pina la Marea Neagra, pe ale carei coaste nu mai exista pesti deloc din cauza poluarii, pescuitul deplasindu-se la mari adincimi, ci de frigidere vechi, anvelope uzate, resturi de mobila, cazane fara fund, pantofi de toate formele si culorile, si asa mai departe. Chiar daca le-am stringe cu toti voluntarii posibili mobilizati cu vreo campanie tatuliciana, am convingerea ca s-ar face la loc intr-un timp record. La fel, e destul sa mergi cu masina dincolo de centura orasului Bucuresti ca sa vezi de ce nu avem aceleasi probleme ca la Napoli: pentru ca folosim tot judetul Ilfov ca lada de gunoi, si, spre deosebire de napolitani, ilfovitenii nu protesteaza. Intr-un sat am vazut o prima incercare de sistematizare, ea spunea asa:

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »