Examenul realitatii

Magazin Salajean 16 decembrie 2008 0

Am intrat, incepand de duminica, intr-un context politic inedit, extrem de greu de digerat pentru o mare parte a electoratului. Din pacate, despre viitoarea formula de guvernare, si anume marea si, totodata, minunata coalitie PDL – PSD, nu se poate spune ca ar fi cea mai buna varianta dintre cele proaste. Practic, este imposibil de spus cine a castigat si cine a pierdut. La prima vedere, mai toti factorii politici importanti au pierdut cate ceva. Desigur, putem discuta, la modul general, despre asa-zisul interes national, intr-o perioada de criza economica, dar si despre avantajul ca viitorul Guvern va avea parte de o larga sustinere parlamentara. Insa, vorbim despre un lucru mult prea abstract, care arata bine doar pe o coala de hartie.

Practic, ceea ce va conta in cele din urma, va fi examenul realitatii.

Este evident faptul ca PDL si PSD au fost de acord sa parafeze un mariaj fortat de imprejurari. Si asta chiar daca e foarte posibil ca oamenii pe care cele doua partide ii vor numi in Guvern vor colabora si, totodata, vor lucra bine impreuna. Stim, pe de alta parte, ca genul marilor coalitii nu functioneaza intotdeauna foarte bine. In cazul nostru, continua sa existe o doza importanta de reticenta in randurile electoratului traditional al PDL fata de PSD si viceversa. Daca in cazul pesedistilor, efectele electorale par a fi ceva mai putin importante, sustinarotii PDL vad in mariajul cu PSD un pact cu un partid perceput drept continuator al fostelor structuri comuniste. Acesta este si motivul pentru care, pentru PDL, costul electoral ar putea fi mult mai ridicat decat spera Traian Basescu si ai lui. Totusi, va compensa acest compromis cu accesul PDL la resursele pe care ti le ofera prezenta la guvernare? Probabil, insa nu stim daca merita. Pe de alta parte, PNL a dovedit, la alegerile locale din acest an, ca tocmai datorita accesului la resurse si la parghiile administrative a reusit sa obtina un scor excelent, astfel ca a putut desena cat mai avantajos colegiile electorale la cele parlamentare.

Credem ca, din punct de vedere electoral, PSD poate sa stea mai linistit. Stim ca alegatorii sai, preponderent din mediul rural si mai putin instruiti intr-ale politicului, nu au astfel de retineri. Cu toate acestea, nu inseamna ca social-democratii nu vor avea si ei probleme din cauza proaspetei aliante. Frecusurile interne, dintre cei din tabara pro guvernare si cea a opozantilor, va duce la hemoragii interne. Acest lucru va afecta, cu siguranta, si viitoarea guvernare. Iar acum, ca Theodor Stolojan a renuntat la postul de premier in favoarea lui Emil Boc, lucrurile se complica si mai mult. De parca, si asa, nu erau suficient de complicate.

Cat despre UDMR, acesta paraseste borcanul cu miere destul de sifonat. Nu doar pentru ca nu mai ramane la guvernare, ci si pentru ca acum trebuie sa traiasca o realitate socio-politica diametral opusa cu ceea ce maghiarii erau obisnuiti. Este clar pentru toata lumea ca, in noua structura parlamentara, rolul UDMR nu mai este la fel de important ca in ultimii 12 ani. Ceea ce, implicit, doare. Si doare destul de rau…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »