Eminescu, infrant de cioburi

Magazin Salajean 16 ianuarie 2012 0

Ne desparte mai mult de un veac si jumatate de cand Luceafarul poeziei romanesti a rasarit pe cerul culturii acestei tari. Dar cu toate ca faima sa a trecut, de mult, dincolo de hotarele fizice ale acestor plaiuri, romanilor putin le mai pasa. Versurile sale, pentru care multi si acum se emotioneaza si starnesc noi si noi interpretari sau spumoase comentarii literare, au ajuns, condamnate, sa zaca in praful de pe raft.

Interogand tinerii despre viata si opera acestuia, se constata ca aproape niciunul nu-si mai aminteste, daca o fi stiut vreodata, titlul vreunei poezii a marelui poet. In schimb, stie, chiar si dac-ar l-ai trezi din vis, sa recite asa zisele versuri de la zeci de manele. Si inca cu mult patos.

Cu siguranta, o astfel de atitudine este dovada certa a involutiei turmei, in pofida faptului ca vremurile pe care le traim ar trebui sa reflecte dezvoltarea si civilizatia unui popor. Din pacate, la mai mult de un secol, de la publicarea operei lui Mihai Eminescu, ai nostri tineri nu au nici macar respectul fata de marile valori ale acestui neam si ale culturii.

Generatiile care ies, de ceva vreme, de pe bancile scolii, poarta stigmatul nepasarii, indiferentei si inculturii. Spectacolul contemporan nu mai are alocat spatiu pentru creatie, spirit, iubire, ci doar cufundare in lupta mizerabila pentru materie, in vulgarizare si injosire. In acest timp, al involutiei, cuvantul nu este cel care zideste, el, din contra, desparte si desfiinteaza, fiind plasmuit in lumea inselatoare si neguroasa a Internetului. Omul zilelor noastre nu mai are timp si nu mai vrea sa invete, deoarece stie ca televizorul si lumea virtuala ii ofera toate informatiile de care are nevoie, in dauna cartii. Non-valorile prezentului contesta trecutul, isi renega radacinile si pretuiesc degradarea.

Intoarcerea din aceasta letargie este aproape imposibila, pentru ca romanii nu au nevoie de modele autentice si autohtone. Boala care a cuprins natiunea seamana cu un fel de imprumut al cioburilor, mizeriilor si experientelor din afara. Iar firavele incercari ale unor slujitori devotati ai culturii si cartii de a readuce pe tapet viata si opera unor mari scriitori nu vor avea, din pacate prea multa finalitate, mai mult chiar, sunt luate in deradere de cei mai multi dintre romani, de turma care a inteles gresit aceste libertati ale democratiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »