Educatie pe bani marunti

Magazin Salajean 7 septembrie 2010 0

De mic copil le-am spus tuturor celor care m-au intrebat ca nu vreau sa fiu niciodata profesor. Mi-a placut scoala, chiar tot mai mult cu fiecare an absolvit, insa decizia nu mi-am schimbat-o. Nu stiu din ce, dar ma bucur ca am avut, cel putin in plan profesional, aceasta presimtire. Poate ca nu m-as fi plans de desele concedii de care au parte dascalii, odata cu vacantele elevilor (mai ales ca si acum am sentimentul ca vara inseamna vacanta). Insa cu siguranta as fi dezamagita de rasplata financiara, care lasa de dorit si continua sa alunece panta spre abis in domeniu. Sa ne imaginam doar urmatoarea situatie. Predati in primul an ca profesor de limba franceza la o scoala din mediul rural si aveti un salariu de 700 de lei, unul generos pentru incepatori. Din acesti bani, o parte, aproximativ 100 de lei, merg pe naveta, ca doar nu v-ati gasit loc la o scoala din oras, daca n-ati avut pile. Acum venitul lunar scade cu 25 de procente, ca doar nu mai sunt bani la buget, asta dupa ce personajele care ne-au condus tara de cativa ani incoace s-au pierdut in calcule si ne-au vandut patria pe imprumuturi.

N-am uitat ca in urma cu doi ani se vorbea de o crestere a salariului cu 50 la suta. Ba mai mult, s-a dat si o lege pentru acest lucru, cand presedintele tarii a dat asigurari ca asa se va intampla. Dupa cateva luni, cresterea salariala nu a mai fost atat de sigura, iar in scurt timp s-a dovedit a fi apa de ploaie. A venit apoi criza si, odata cu ea, Guvernul a propus masuri de austeritate. Ce pot sa faca mai mult niste imbecili atunci cand nu mai au bani la buget (pentru clientela politica, spre exemplu) decat sa jefuiasca, ca in codru, populatia. Taie si spanzura ca astfel fac economie la buget. Luam de la gura unuia sa dam la altul ori in buzunarele nu-stiu-cui. In opinia unor incompetenti, aceasta se numeste redresare economica.

Chiar si Nea Traian (o coincidente de prenume) de la tara stie ca atunci cand mai taie din ciurda nu mai trebuie sa hraneasca la fel de multe guri. Prima data au venit oficialii statului pe la televiziuni explicand ca se are in vedere fie cresterea TVA, fie scaderea salariilor cu 25 la suta. Tocmai acele salarii marite prin litera de lege, doar pe foaie, cu 50 la suta. Asta pentru ca, intr-un final, Guvernul sa decida sa le faca pe amandoua.

Revenind, va scade salariul cu 25 la suta si creste si TVA-ul astfel incat viata sa devina de nesuportat. Drept urmare, din 700 de lei (daca scadem si transportul), acum mai aveti 450 de lei.

Cu banii acestia, daca stati la oras, veti avea de platit chiria, cheltuielile cu utilitatile: apa, curent, gaz, cablu, internet ori telefon, si ajungi clar sa nu mai ai ce manca. In schimb deschid gura oficialii infometati ca vor performanta in educatie, ca trebuie inlaturate lacunele din invatamantul romanesc s.a.m.d. Dupa munca si rasplata este regula de aur care ar trebui sa le vajaie urechile guvernantilor si care ar trebui sa fie baza in aceasta tara condusa de nesatui de averi. Nu-i de mirare ca de la un timp, dupa atata nerasplata si munca sa fie pe masura: o educatie pe bani marunti si oameni educati pe masura.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »