Dumitru Rus ar putea strica planurile PNL

Olivian Vadan 15 octombrie 2012 12
Dumitru Rus ar putea strica planurile PNL

Considerată ca fiind una dintre cele mai eligibile candidaturi din Sălaj pentru parlamentare, desemnarea lui Mirel Taloş în cursa pentru un nou fotoliu de deputat PNL, via USL, în colegiul Zalău nu mai este un deziderat atât de simplu. Unul dintre motivele care stau la baza acestei stări de fapt îl constituie o posibilă candidatură a lui Dumitru Rus pentru acelaşi colegiu.
Realitatea politică zălăuană ne va demonstra, şi în 9 decembrie, că voturile adunate de candidatul PNL, în speţă de Mirel Taloş, pentru un nou mandat de deputat i se vor datora, în mare măsură, primarului Radu Căpîlnaşiu. Fapt ce se impune a-l recunoşte cu forţa evidenţei. Doar că, de această dată nu mai vorbim despre alegeri locale, când electoratul votează omul, nu partidul. Aşa cum spuneam mai devreme, Dumitru Rus ar putea încurca socotelile liberalilor. Cum? Foarte simplu…
Imaginaţi-vă că, în PNL, ar exista o tabără a nemulţumiţilor, care nu agreează o nouă candidatură a actualului deputat Taloş. Iar de la închipuire, ajungem din nou la realitate. Până şi liberalii recunosc că acea tabără chiar există. Cum liberalii “pur sânge” nu vor vota niciodată la foc automat sau la semnalul direct al cuiva, este foarte probabil ca mulţi dintre ei să-şi pună ştampila pe un alt buletin de vot, decât cel indicat de sus. O parte importantă din voturile acestora ar putea ajunge la Dumitru Rus, considerat ca fiind o victimă a deciziilor actualei conduceri a partidului. Apoi, deloc de neglijat, este obligatoriu de luat în seamă candidatura Onoricăi Abrudanu, din partea PP-DD, pe acelaşi colegiu Zalău. Să ne reamintim rezultatele alegerilor generale din 2008, când în Colegiul nr. 2 pentru Senat – Zalău – Jibou, candidatul PSD + PC, Gheorghe Pop, a obţinut doar 36,6 la sută, iar candidatul PDL la acea vreme, Onorica Abrudanu, ajungea la 26 la sută din sufragiile electoratului. Cu o redistibuire naţională puţin mai norocoasă, Onorica Abrudanu ar fi putut ajunge în fotoliul de senator. Nu ştim sigur câte voturi va obţine Onorica Abrudanu în colegiul Zalău, în decembrie 2012, însă ştim că ea va juca o carte importantă în toată această ecuaţie. Şi în acest caz, sacul cu voturi la care visează Mirel Taloş se micşorează. La toate aceste argumente se adaugă, poate, cel mai important motiv pentru care Mirel Taloş ar putea pierde un loc în Camera Deputaţilor: parlamentarul nu este “văzut” ca unul de-al locului, ci dimpotrivă, un exponent al politicii pur dâmboviţene. Cu alte cuvinte, Mirel Taloş ar putea fi jertfit pe altarul unui din ce în ce mai evident patriotism local. Cum, în toate cazurile prezentate mai sus, PNL are toate şannsele să ajungă la “redistribuirea naţională”, este foarte posibil ca oricare dintre candidaţi să se trezească în CV cu un mandat de deputat.

Comentarii

comments

12 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Sasha 15 octombrie 2012 at 09:27 - Reply

  Analiza este foarte subiective, din mai multe motive.
  M.T. are sustinere mai mare decat primarul Capalnasiu in Zalau.
  Rus nu este un politician de calibrul lui M. T. Personal, cred ca Rus nici macare nu este un politician, decat un oportunist. (in 2008 l-a sustinut pe Ciunt la zalau ca sa-l bata pe M. T.)
  Doamna Abrudan a luat in 2008 28% pentru ca era sustinuta de PD. Daca ar fi fost singura, nu lua nici 5% cat ar putea lua acum.
  Deci, Rus la Zalau nu poate castiga sub nicio forma, iar Abrudan a pierdut inca din start.

  • Anonim 15 octombrie 2012 at 12:42 - Reply

   fara sustinerea lui capalnasiu,bucuresteanul e zero.
   se poate ca rus sa nu castige zalaul,dar talos poate pierde zalaul. decat talos mai bine onorica.radule,mai bine ai sustine-o pe onorica sau pe dius ca ai fost cu ei in PD.

 2. Alin 15 octombrie 2012 at 10:29 - Reply

  Analiza are foarte multe lipsuri:
  1. Din partea carui partid candideaza Rus?
  2. A trebui citat macar un sondaj de opinie.
  3. Doamna Abrudanu ce sprijin are in Zalau? Cat a avut PP la locale, cat a avut USL?
  4. Care este posibilitatea ca Talos sa fie tradat de insusi PSD.
  5. Cine sunt liberalii dispusi sa-l sustina pe Rus si ce influenta au in partid? Cum l-ar putea sabota pe Talos?

  PS. Catre autor: se vand doar lucrurile credibile sau macar sa aiba o punte de legatura cu realitatea.

  • Anonim 15 octombrie 2012 at 12:54 - Reply

   mirele,influienta a contat pana ai fost nominalizat,acum e treaba ta sa-ti castigi mandatul.tu trebuie sa motivezi si sa mobilizezi partidul sa lupte pentru tine,tu trebuie sa convingi zalauanii sa te voteze.e foarte greu, fara radu si psd nu ai nici o sansa.

 3. Anonim 15 octombrie 2012 at 12:20 - Reply

  mitica nu poate strica nici un plan al pnl ,din simplul motiv ca aceste planuri sunt proaste. mitica poate candida independet si sa ia atatea voturi cat sa nu iasa talos deputat.
  sondajul cel mai bun pt liberali max:30%
  onorica poate castiga colegiul la redistibuire daca talos nu face peste 50%.
  nu stiu cum pnl ar putea sa motiveze psd sa traga pt talos.
  talos s-a auto sabotat tot timpul nu trebuie sa-l saboteze nimeni.
  referitor la sustinerea lui mitica:”pentru bani si ursul joaca”.mirelus cred ca e cam subtire la punga.
  ps :sunt convins ca nu raspunsurile acestea ti le doreai,asa ca pentru linistea ta consulta-te cu seby si cu dany.

  • Alin 15 octombrie 2012 at 14:44 - Reply

   Rus nu are nicio sansa sa ia mai mult de 10 procente, din care 9 cumparate cu pungi de zahar si orez.
   PPdd nu are cum sa ia mai mult decta la locale, asa ca T poate sta linistit ca ia peste 50%.

   • Anonim 15 octombrie 2012 at 14:51 - Reply

    daca ia 10% de la pnl ,e foarte mult

 4. Anonim 15 octombrie 2012 at 14:51 - Reply

  Normal ca Rus nu are sanse, dar incurca apele lui Mirel. Posibil sa ramana Mirel pe tusa 🙂 Apoi sa vezi meciuri in PNL 🙂

  • Alin 15 octombrie 2012 at 15:05 - Reply

   Sa facem o mica simulare:
   UDMR- 22%
   PD – 10% (greu)
   Rus – 10% (ma indoiesc)
   Onorica – 12%
   Talos -46%.
   Riscul este prea redus ca T sa nu prinda un loc.

   • Anonim 15 octombrie 2012 at 15:21 - Reply

    udmr-23%
    pd-17%
    pp dd-20%
    usl-31%
    altii:9%

    ce zici?

   • Anonim 15 octombrie 2012 at 21:19 - Reply

    exagerat Talos 46%

 5. Anonim 24 noiembrie 2012 at 10:02 - Reply

  Nu vad cum incurca Rus planurile cuiva ca el nu știe nici măcar sa țină un discurs.Sincer nu înțeleg fără influente politice cum ar fi putut face asta atita avere ca e destul de greu de cap,uitati-va ca nu știe sa vorbească bine,doar citește de pe hârtie ce au scris alții.Rusine

Lasa un Raspuns »