Dorul de opoziţie

Magazin Salajean 22 martie 2011 0

Pe măsura apropierii congresului (14 mai), temperatura din reactorul PDL creşte îngrijorător. Atât apa grea cât şi programarea pompelor de răcire nu au fost niciodată în zona preocupărilor partidului. Nu aveau de ce. Influenţa preşedintelui jucător i-a determinat pe PDL-işti să accepte mâncarea de-a gata, livrată de băieţii cu Mobra. Dinafara partidului le-au venit soluţiile şi combinaţiile politice, numirile, destituirile….Atât în guvern cât şi-n partid. Şi le-au acceptat. Până acum. După întâlnirea cu reprezentanţii din teritoriu (13 martie) s-au oficializat două tabere super antagoniste, în jurul celor doi care (tot atunci) şi-au anunţat (neoficial) candidaturile: Vasile Blaga şi Emil Boc.

Echipa talibanilor (Berceanu, Videanu, Frunzăverde, Flutur, Olteanu, Cezar Preda, Albu, etc), constatând că trenul lor este direcţionat pe o linie moartă, l-au determinat pe Blaga să-şi anunţe candidatura. Majoritatea talibanilor, chiar convinşi fiind că şansa de stopare a căderii PDL-ului trebuie oprită măcar printr-o schimbare la faţă, preferă să scufunde vaporul decât să cedeze comanda. Probabil în capul lor bântuie certitudinea/speranţa că USL le va oferi o liniştită şi infinită perioadă de..opoziţie unde să-şi poată macera acumulările. Blaga este văzut ca fiind un organizator excelent, care nu a intrat niciodată în conflicte cu dregătorii din servicii şi cu mare dificultate îl poţi decupla de …activitatea vamală. Unii (Lincu-sindicate) spun că ar putea fi chiar regina din serialul cu arestările vamale. El ar putea consolida poziţia statică a PDL şi eventual liniştirea apelor în relaţia cu USL prin relaţiile de notorietate cu Grupul de la Cluj (Ioan Rus) şi continuitate în relaţia cu UDMR (Verestoy Attila).

Başca relaţiile celorlalţi cu clanuri transpartinice (Videanu-PC-PSD, etc). Nervozitatea grupului taliban (C. Preda: În Buzău…la orice oră iau mai multe voturi decât ia preşedintele României) se datorează faptului că sistematic au lipsit atât de la întâlnirile de pe litoral (Cireşica) cât şi de la cele de iarnă de la Sinaia. Dacă nu li se vor oferi garanţii că ar putea păstra măcar un filon important în noua structură de conducere a partidului, la congresul următor, se vor bate pe viaţă şi pe moarte, vânzându-şi cât mai scump pielea. După anunţul făcut de Blaga (care a furat startul-remarca lui Băsescu), Boc a fost constrâns şi el să-şi anunţe candidatura fiind susţinut de: Elena Udrea, Roberta Anastase, Teodor Baconschi, Teodor Stolojan, Wiliam Brânză, etc. A fost foarte curioasă împărţirea iniţială a foştilor PNL-işti în tabere diferite! Sigur mai este şi echipa reformiştilor care în final o văd ataşată la tabăra lui Boc. Fără acest grup, PDL-ul nu va avea destulă culoare în viitor. Criticile lor au declasat criticile opoziţiei şi au menţinut speranţa restructurării PDL.

Multe din ideile lor vor trebui să se regăsească în programul unui PDL reformat. Sondaje minuţios analizate recomandă schimbarea imaginii guvernului ca fiind partea cea mai vizibilă a puterii. Atragerea simpatiilor şi a suportului pentru perioada de guvernare următoare necesită un program de relansare economică şi o echipă profesionistă. Un scenariu probabil ar putea fi (după promulgarea noului cod al muncii) demisia primului ministru şi-n maxim trei săptămâni trecerea prin parlament a noii echipe şi a programului de guvernare. În acest mod, relaţiile puterii consolidate la moţiune ar funcţiona mult mai sigur, înainte ca perioada manifestaţiilor de primăvară organizate de opoziţie sau de rămăşiţele sindicale să se declanşeze (Exprimarea a fost dictată de fâsâiala mitingului sindical din 16 martie). Un prim ministru tehnocrat are mai multe şanse decât orice politician să atingă obiective câştigătoare. După parcursul istovitor, lui Boc nu i-ar strica puţintică odihnă. Şi totuşi, Boc a evoluat extrem de mult, iar în colaborarea cu preşedintele pare de neînlocuit. Boc în calitate de şef de partid, înafara unor reproşuri pe care va trebui să le înghită mereu, are deja capacitatea de a-i jongla pe degete pe toţi cei trei şefi ai USL.

Acesta cred că este şi motivul pentru care Băsescu şi-a declarat suportul total pentru Boc. Semnalul a generat instantaneu reorientarea multora din tabăra lui Blaga. Va mai trebui pompată însă multă apă grea şi, poate, extinse (sau continuate) acţiunile DNA pentru a controla temperatura în reactorul politic al PDL. La limită, pentru evitarea exploziei, avem ştiinţă că există şi o variantă de rezervă. În oricare din situaţiile unei explozii ce ar crea sateliţi (din PDL), se deschide larg şi imediat calea preluării puterii de către USL.// În PNL temperatura creşte pe motive de Felix turnătorul, în PSD pe motive de Grupul de la Ramada (Geoană), iar în PDL din dorul de a ajunge-n opoziţie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »