Dispare copy-paste-ul?

 

După ce oficialii din Educaţie „au rezolvat” copiatul de la examenele naţionale, introducând şi supravegherea video, de curând au găsit ac şi de cojocul plagiatorilor. Iar investiţia pentru rezolvarea acestei probleme nu este deloc una mică. Ministerul Educaţiei va avea un sistem informatic antiplagiat, în valoare de peste 12 milioane de lei. Cu ajutorul acestuia vor putea fi depistate lucrările de doctorat plagiate, susţin oficialii. Sistemul va permite astfel verificarea tezelor de doctorat, comparându-le cu lucrările de specialitate din domeniul respectiv.
Cel mai dezbătut caz de plagiat a fost cel al primului-ministru Victor Ponta, acuzat că a copiat mai mult de jumătate din teza de doctorat, iar un ultim exemplu a fost cel al publicistului George Stanca, de altfel acesta fiind condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru încălcarea legii drepturilor de autor. Însă având în vedere că în ultimii ani este must-have inclusiv şi doctoratul, oare câte lucrări au fost, cu adevărat, verificate? Câte au trecut neobservate? Ici şi colo s-a mai auzit de un mic „copy-paste” şi doar atât. Însă fenomenul „copy-paste-ul” nu este întâlnit doar în rândul masteranzilor sau a doctaranzilor. De pe băncile şcolii se perfecţionează tehnica. Elevilor li se oferă de-a gata lucrări din diverse domenii, unele contra cost, într-adevăr. Însă copierea unor informaţii, fără contribuţia personală, fără un minim de efort, a dus doar la redactarea unor lucrări pe banda rulantă, iar faptul că unii sunt tentaţi să „împrumute” din munca altuia nu poate să ne mai mire. Că unii îi zic „inspiraţie”, de ce să nu aleagă calea cea mai uşoară, că doar tot nu le purică nimeni. Să fie doar cât mai multe pagini, căci esenţa nu mai are nicio valoare.
Oficialii din Educaţie transmiteau anul trecut că sunt dispuşi să pună la bătaie aproape 200.00 de euro doar pentru consultanţă în realizarea unor softuri de evaluare. Că din nou s-au trezit în al doisprezecelea ceas era de aşteptat. Ce efecte va avea ultima găselniţă găsită de aceştia, respectiv sistemul informatic antiplagiat, rămâne de văzut.

 

One Thought to “Dispare copy-paste-ul?”

  1. Anonim

    Vina începe de la profesorii de școală generală și liceu leneși/indolenți care acceptă și notează cu 10 așa-numite „referate” copy-paste. Să te mai miri că primul ministru este un plagiator ordinar?

Leave a Comment