Diplomatia jafului la drumul mare

Magazin Salajean 17 octombrie 2006 0

Am citit saptamana trecuta, pe net, un material in care statul si politistii se dadeau tari si mari ca, in sfarsit, au reusit sa dea de urma aurului lui Decebal. No bine, titlul era fain, asa cum fac de obicei jurnalistii, dar toata averea aia peste care au dat politaii se reduce la un colier de aur gasit pe undeva prin Paris, la un colectionar. E si asta un inceput, ar spune multi, si au dreptate. Dar pana vor da si de restul averii, multe generatii or mai trece peste noi. Stau si ma intreb, de ce trebuie sa cautam legendarul ac in carul cu fan, cand avem la indemana informatii gata preparate, pe care le-am putea valorifica mai ceva decat un amarat de colier de aur?

Toata lumea stie, chiar si diplomatii romani, despre tezaurul romanesc care sta blocat undeva prin Rusia. Daca s-au facut unele incercari timide de a repatria acest tezaur, acestea s-au lovit de fostul bloc comunist, care ne-a ras in fata. Si atat, pentru ca, Doamne feri sa ridici mana asupra fostului tau frate mai mare, care si-ar putea iesi Putin din pepeni si ar da cu pumnul peste Romania. Mai avem oaresce miliarde de dolari nerecuperati prin Irak, dar si acestia zac bine mersi in buzunarul trezoreriei lor, pentru ca nimeni nu catadicseste sa faca presiuni pentru recuperarea datoriilor istorice. Petrolul romanesc a fost aspirat ani la rand, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si dupa, prima data de catre nazisti, apoi de catre rusi. Acu stam si cautam aurul negru prin Marea Neagra. Gazul metan romanesc a curs, tot in acel timp, valuri catre fosta URSS, care si-au facut niste stocuri uriase pe care le valorifica acum la un suprapret numa bun de platit de catre romani.

Oare ce se intampla cu noi, ca natiune? Din timpuri imemoriale am stat si stam, in continuare, la jefuit, fara sa miscam un deget. Dar, treaba este un pic mai complicata. Intr-o prima faza, a fost jefuit statul, dupa care acesta, ca sa-si scoata parleala, jefuieste la randul sau populatia. Mai are rost sa stai intre aceste granite, daca nu dispui de suficient bun simt, astfel incat sa poti face avere pe spinarea altora? Da, poate mai are rost. Asa ca intre masochisti. Pentru ca se pregateste inca un act din marea scena a jafului la drumul mare: intrarea Romaniei in UE. Ma intreb, oare cand se vor trezi oamenii si vor incepe sa-si puna intrebari despre viata de dupa aderare? Pentru ca acea informare despre schimbarile care vor veni, nu s-a mai facut in veci. Cand vor stii gospodarii ca s-a terminat cu tuica si cu animalele de pe langa casa si vor trebui sa faca drumuri lunare spre Cluj, la Metro, ca sa-si cumpere fleica cea de toate zilele sau o sticla de horinca patentata? E prea tarziu deja. Romania a pornit-o in panta, fara motor si fara frane.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »