Din culisele unei manipulari

Magazin Salajean 4 decembrie 2006 0

Chiar daca, nedezmintindu-si postura de angajati ai Politiei Politice a regimului Basescu, procurorii au varat deja la zdup pe citiva dintre cei acuzati in afacerea Energiei, teribila acuzatie de spionaj si tradare se dezumfla pe zi ce trece.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a dezvaluit ca documentele privind infrastructura Romaniei, descoperite de Parchet intr-un apartament pe care fatucele din presa l-au prezentat, excitate ziua in amiaza mare, drept casa conspirativa, sint documente publice, lesne de intilnit nu numai pe site-ul ministerului, dar si pe peretii acestuia.

Materialele ajunse in presa ca fiind ale anchetei vorbesc si de alte documente ultrasecrete care au intrat in posesia celor ce s-au trezit peste noapte blagosloviti cu eticheta de spioni. Avocatii acestora spun insa ca e vorba de documente normale, ajunse in chip logic in mainile unor oameni angajati pentru consultanta in vederea privatizarii. Nu se stie, asadar, daca nu cumva secretele teribile invocate de procurori nu sant si ele de banalitatea celor despre infrastructura. Afacerea cu spionajul si tradarea are toate sansele sa se dezvaluie ca o noua si primitiva manipulare. O manipulare a presei, in primul rind, deoarece in presa au aparut documentele si informatiile care ar justifica acuzatia de tradare si spionaj.

Ca jurnalist care am urmarit indeaproape manipularea presei in dosare aflate pe rol, imi asum riscul de a declara ca nu e vorba de documente si informatii reale, ci de documente si informatii trunchiate. Dat fiind ca legea interzice transmiterea de materiale considerate secrete, presei i se livreaza materiale trunchiate si, in cele mai multe cazuri, informatii false.

Lucrurile se intampla cam asa.

intre unele ziare si televiziune si Parchet sau DNA exista un negot mai mult sau mai putin tacit. in schimbul unor documente trunchiate si informatii tendentioase, procurorii de caz, dar si sefii lor, Procurorul General, procurorul sef al DNA, ministrul Justitiei, obtin de la jurnalele si televiziunile respective bunavointa fata de gravele incalcari ale legii. Asa se explica imaginea idilica de care se bucura intr-o parte a presei noastre institutii precum Parchetul General si DNA, categoric Politii Politice ale regimului Basescu. Materialele si informatiile respective nu sunt facute publice in chip legal, astfel incat toata presa sa beneficieze de ele. in toate cazurile, jurnalistul care raspunde de Parchet, DNA sau chiar directorul publicatiei e contactat de procuror sau de sefii sai ierarhicii pentru a i se da ceva in exclusivitate.

Tiparite sub invocarea deja binecunoscutelor surse, materialele si informatiile respective nu pot fi verificate de opinia publica. in consecinta, opinia publica e manipulata prin asimilarea unor materiale si informatii exprimand nu realitatea din dosare, ci interesele dubioase ale procurorilor. Astfel, in conditiile concurentei acerbe din presa, ziarele si televiziunile sunt santajate cu exclusivitatile din surse.

Nu te porti frumos cu Daniel Morar sau cu Monica Macovei, ai obiectii la soliditatea unor anchete? Te-ai lins pe bot de exclusivitati!

in perioada anchetei asa-zisului caz de terorism, ne-am stricat de ras de ras vazand aberatiile date de procurori unor ziare obediente sub titlul de materiale din dosar, confruntandu-le cu materialele autentice pe care le detineau din alte surse decat Parchetul General.

Se intelege ca manipularea ar fi imposibila daca, respectindu-se legea, toate ziarele ar beneficia de un tratament egal.

Dar cine mai respecta legea in Romania de azi?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »