Dilema unui elector

Magazin Salajean 4 aprilie 2008 0

Anticipez ca rezultatele alegerilor locale nu vor aduce in Salaj o schimbare radicala a raportului de forte de pe scena politica. Din punctul meu de vedere, nu doar al jurnalistului, ci mai degraba al unui umil alegator, PSD are toate sansele sa isi pastreze suprematia. Este elocvent faptul ca lucrurile ar fi stat ceva mai… altfel daca PDL si PNL ar fi reusit sa treaca peste orgoliile care le separa si care fac, cel putin deocamdata, imposibila o colaborare intre ele. De fapt, se stie, orgoliile sunt doar ale politicienilor. Intre liderii celor doua partide exista o stare de tensiune, pe care daca o numim exagerata nu gresim deloc.

Evident ca totul porneste de la razboiul dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Si viceversa. Insa, se putea intampla ca, in ciuda conflictelor de la Bucuresti, liderii judeteni ai PDL si PNL sa fi avut o relatie cat de cat cordiala. Astazi, acest deziderat este foarte departe de judetul nostru. Dincolo de razboiul dintre Basescu si Tariceanu, stim ca pe plan local exista conflicte personale care par sa nu-si mai gaseasca sfarsitul. Viorel Stanca si Catalin Micula au ceva de impartit. Desigur, dincolo de antipatia reciproca a celor doi lideri de organizatii, ceea ce reprezinta o chestiune de ordin personal, acestia urmeaza sa isi imparta voturile electoratului care, in 2004, le dadea speranta ca, azi, vor putea lua fraiele judetului in maini. Insa, asa cum se stie, socoteala de acasa nu-i deloc aceeasi cu cea din ziua votului.

Daca ar fi avut inteligenta necesara si poate chiar interesul de a pune cu botul pe labe PSD, liderii PDL si PNL ar fi batut palma. Stim ca, la ora actuala, o astfel de situatie s-ar apropia de un scenariu utopic, insa ne place sa gandim dincolo de anumite orgolii sau vanitati nejustificate. Sa ne aducem aminte ca, inainte de alegerile din 2004, liberalii si democratii au constientizat faptul ca doar impreuna au sanse sa se impuna in fata social-democratilor. Fara doar si poate, si atunci, atat liberalii, cat si democratii, aveau destule lucruri asupra carora isi exprimau puncte de vedere diametral opuse. La acea vreme au cautat, insa, sa gaseasca acel element care ii unea, lasand la o parte toate diferentele care ii desparteau.

Imi amintesc ca, acum patru ani, Partidul Democrat se bucura in Salaj de o credibilitate extrem de redusa. La acel timp, PD era creditat aici doar cu putin peste pragul de 5 la suta. In atari conditii, aflate chiar sub umbrela Aliantei D.A., PD si PNL nu reuseau sa inregistreze un scor electoral care sa le permita preluarea puterii din mainile PSD. Ca dovada, si in 2008, cea mai importanta institutie a judetului, si anume Consiliul Judetean, este condusa de presedintele PSD, Tiberiu Marc.

Astazi, noul PDL are in Salaj undeva peste 25 la suta din intentia de vot a electoratului. Cat priveste situatia PNL, aceasta nu este tocmai roza, ea fiind chiar intr-o anumita scadere, liberalii salajeni inregistrand circa 12 la suta din optiunile de vot. Totusi, ce ar fi insemnat pentru PSD o colaborare actuala intre cele doua grupari politice? Tiberiu Marc si colegii sai ar fi avut o mare problema. PSD ar fi ramas in topul partidelor – din punctul de vedere al numarului de voturi, insa ar fi avut sanse sa piarda fraiele puterii atat in Consiliul Judetean, cat si in majoritatea consiliilor locale. Ei bine, din nefericire pentru rezistenta actualei drepte politice, in loc sa se alieze intre ele, PNL si PDL, fiecare in parte, vor cauta sa colaboreze, mai pe fata, mai in secret, cu PSD si, de ce nu, cu UDMR.

Cum se intampla in viata, si-n politica: atunci cand doi se cearta, al treilea castiga. PDL si PNL s-au transformat in niste tate, care se trag de par in buricul targului, in vazul intregului judet, in timp ce PSD, cu talentele unei vulpite cu experienta, isi freaca labutele de bucurie, satisfacuta ca suratele ei, ceva mai fraiere, isi dau la gioale pana la epuizare. Consider ca atat Viorel Stanca, cat si Catalin Micula, ar trebui sa faca politica in functie de optiunile electoratului, nu doar de cine stie ce interese si orgolii personale. Este bine de reflectat asupra acestui aspect, deoarece electoratul anului 2008 nu este dispus, nici macar de amorul artei, sa inteleaga de ce acesti lideri politici prefera sa se dea cu smoala pe fata, in loc sa puna osul la treaba. Impreuna, daca se poate…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »