Diagnostic pe bani

Magazin Salajean 21 ianuarie 2008 0

Hai sa vorbim – cum zice in reclama. Hai sa vorbim de Sanatate, ca sa stim in ce ape ne vom scalda in acest an. Despre actul medical, despre cadrele medicale, despre retete mai mult sau mai putin compensate, despre cabinete medicale, despre ambulante, hai sa vorbim despre lucruri care ne privesc pe toti fara exceptie.

Si, ca sa pornim de la lucrul care le tine in sah pe toate cele de mai sus – adica banii -, trebuie sa admitem ca Sanatatea are o capacitate extraordinara de a inghiti fonduri. In ciuda acestui fapt, conditiile de care au parte romanii in spitale lasa mult de dorit si te fac sa pui la indoiala calitatea modului in care vei fi tratat. Cum sa ti se asigure tratament ca la carte, cand aparatura e invechita, materialele sanitare lipsesc, iar spatiile din unitati arata ca iesite dintr-un film al anilor @50? Ar ramane ca bolnavii sa se bazeze intru totul pe cadrele medicale, pe profesionalismul lor si pe devotamentul cu care acestia isi practica meseria. Teoretic, se poate. Practic, insa, mitul medicilor curati si albi precum halatele pe care le poarta este demontat zi de zi de plicurile pe care le asteapta unii doctori, pentru a binevoi sa isi arunce ochii la domnul Lazarescu, care zace pe un pat de salon.

Plicuri care inseamna un alt salariu pe care acesti medici il iau ca sa isi faca meseria pentru care sunt platiti deja din bani publici. Ce valoare poate sa aiba un astfel de medic si de cat profesionalism da dovada? Si ce sansa la sanatate au bolnavii care nu isi permit acele plicuri care sa umfle buzunare si care sa trezeasca cheful de munca intr-un om care pune diagnostice in functie de bani? Intr-o Romanie absurda, constati adesea ca o boala care este vindecabila te pune la pamant din cauza ca nu ai destui bani sa iti cumperi medicul, nu tratamentul. Deontologie? Profesionalism? Calitate? Probabil nu inseamna, pentru unii, decat niste texte bune de retete compensate si de dictionare stufoase. Pentru domniile lor, sanatatea este cernuta direct prin sita gologanilor si nimic mai mult.

Iar daca este vorba de reclamatii si sesizari, medicii pot sta linistiti. Romanii nu isi cunosc drepturile si continua sa faca miscari de sluga in fata diplomelor din spitale. In aceasta tara, care este a tuturor posibilitatilor, romanii accepta sa fie tratati anapoda de frica. Acea teama neagra ca totul se va intoarce, oricum, impotriva lor, si ca atunci va fi de zece ori mai rau. Dar nu. Unele situatii actuale din spitale ar trebui sa demonstreze ca plicul cerut, asteptat, visat, iar in final dat e indeajuns de negru cat sa pateze un imens domeniu ce se vrea in halate curate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »