Deziluzii

Magazin Salajean 7 ianuarie 2011 0

Forte multi dintre noi suntem de acord ca anul 2010 n-a fost deloc de nota zece. Asadar, este lesne de inteles ca 2011 nu prea are cum sa fie de nota 11, chiar daca unii de prin Guvern sunt destul de optimisti cu privire la prezumtiva crestere economica. Astfel, am asistat deja la un prim esec: prea putini europeni ne vor inclusi in Spatiul Schengen, astfel ca sampania pregatita pentru luna martie poate ramane la racoare inca multi ani de acum inainte. Francezii si nemtii sustin, pe buna dreptate, ca n-au incredere ca vamesii romani, prost platiti, o sa-i protejeze de droguri, de marfuri de contrabanda si de imigranti ilegali.

Aici vorbim dspre o varianta oficiala. Pentru ca, in spatele acestor argumente, occidentalii au sa ne reproseze foarte multe. Chestiunea e ca doar acum au putut sa ne si sanctioneze, oficial. Apoi, am intrat deja in 2011 cu datorii. Trimisii FMI stau ca vulturii cu ochii pe banii imprumutati, bani pentru cheltuirea carora Guvernul nu ne-a prezentat inca bonuri si chitante (ne-au fluturat doar facturile pe sub nas), dar despre care exista banuiala ca s-au dus intr-o suma consistenta pe salarii si pensii, si nicidecum pe investitii. Ca sa nu mai vorbim despre banii pe care Boc i-a bagat la ciorapul Guvernului pentru a putea finanta primariile PDL inaintea alegerilor din 2012. De fapt, acesta este un alt subiect, asupra caruia ne vom opri la momentul oportun.

Revenind la problematica anului 2011, dintre toate taxele pe care le aduce anul deja in curs, coplata serviciilor medicale si impunerea asigurarilor de sanatate in toate pensiile sunt cele mai nepopulare. Astfel, nu ne ramane decat sa credem ca Guvernul Boc a legiferat spaga. Ne vom convinge singuri de acest lucru. Insa, problema este ca tot mai multi dintre romani merg afara sa se trateze, in frunte cu demnitarii tarii. Este, daca vreti, o alta dovada plina de cinism.

Cat priveste activitatea clasei politice, nu putem spune decat ca se pastreaza pe acelasi trend dezamagitor. De la numararea flagranta a voturilor la proiectul legii pensiilor, si pana la ascunderea de justitie a unui fost ministru suspect de infractiuni economice, in Romania, majoritatea politicienilor fac ca totul sa fie posibil. Si opozitia ne-a dezamagit, dezamagita fiind si ea de propriile-i esecuri. Am scapat, asadar, de un an care ne-a deziluzionat mai pe toate fronturile, un 2010 blestemat de foarte multi romani, bugetari sau nu. Insa ne lovim deja de un an 2011 in care perspectiva imbunatatirii nivelului de trai este ca si inexistenta. Si-atunci, mai are sens sa va urez Un 2011 fericit!?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »