Dezbina si cucereste…

Magazin Salajean 6 noiembrie 2009 0

Una dintre preferintele candidatilor la alegerile prezidentiale este satisfactia pe care ti-o dau baile de multime. Cu toate acestea, inotul prin multimile de gura casca nu inseamna mai nimic in ecuatia prezidentialelor. La aceasta data, majoritatea covarsitoare a electoratului vegeteaza, in speranta unor vremuri mai bune. Din nefericire, insa, multi dintre romanii indecisi nici nu vor veni la urne. Daca unii s-au decis deja sa ramana acasa in ziua votului, altii inca mai asteapta imboldul care sa-i convinga sa mai faca o incercare.

Cu siguranta, actualul presedinte Traian Basescu a inteles ca sustinatorii sai nu mai sunt aceiasi din 2004. Ne reamintim ca, in urma cu 5 ani, Basescu a fost facut presedinte de catre tineri, oraseni si reprezentantii clasei de mijloc. Imi aduc aminte ce spunea, la acea vreme, marele invins Adrian Nastase, care amintea de existenta a doua Romanii, cu doi presedinti. Acum, insa, seful statului cauta voturile celor care pot fi pacaliti mai usor. Prin excelenta, lor le-a fost dedicat referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari. Poporul vrea ca omul politic sa sufere alaturi de el, iar Basescu se face ca le face pe plac. Nici nu mai conteaza ca in jurul lui orbiteaza o multime de politruci antipatizati de populatie. Astfel, ca sa inteleaga toata prostimea, tatuca Basescu vegheaza la somnul… ratiunii.

In nici doi ani, am asistat, in cazul presedintelui Traian Basescu, la un inimaginabil transfer de electorat. In cele din urma, vechii sai votanti l-au parasit, dezamagiti fiind de minciunile cu care s-a inconjurat presedintele. Constatand problemele reale cu care se confrunta propria-i imagine, Basescu s-a sucit si si-a gasit imediat fani in alta parte. Cu toate acestea, seful statului nu i-a uitat pe cei pe care i-a dezamagit, astfel ca a pastrat si pentru ei un mesaj: daca liberalii renunta la pretentia de a nominaliza ei insisi un premier, atunci viitorul guvern va fi unul al dreptei, bazat pe o noua alianta PDL-PNL. Si de aceasta data, strategia lui Basescu este una pur si simplu diabolica. Ii momeste pe penelisti in irezistibila plasa a guvernarii, spargand in acelasi timp blocada PSD-PNL-UDMR din Parlament. Ori, pe de alta parte, anticipand refuzul lui Crin Antonescu de a-si transforma tovarasii in kamikaze, Basescu va capata un plus de capital electoral aruncand vina unei inevitabile noi crize politice in curtea PNL. In ambele cazuri, vorbim despre o politica de tipul dezbina si cucereste, politica atat de draga presedintelui.

In fine, presupun ca diferenta dintre candidatii la prezidentiale va fi data de putinele voturi ale nehotaratilor din clasa mijlocie. Sa nu va asteptati la un vot de dreapta ori de stanga. In schimb, va fi un vot de incredere. Incredere in presupusa capacitate a viitorului presedinte de a impinge Romania spre un drum mai bun. Insa cine mai crede in acest deziderat, in conditiile in care candidatii la presedintia Romaniei au ramas deja repetenti la acest capitol?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »