(Dez)anticipate

Magazin Salajean 11 octombrie 2006 0

Chiar daca oportunitatea alegerilor anticipate a fost lasata balta pentru moment, continuam sa ne lovim de acest subiect aproape zilnic. Cum se preconizeaza, pe buna dreptate, intrarea Romaniei cu catel si purcel in restaurantul de cinci stele al UE va isca, in viitorul foarte apropiat, o serie de evenimente ce vor produce efecte gata sa bulverseze clasa politica, si nu numai. In primul rand, proiectul care tinea inchegata Coalitia aflata la guvernare se apropie de final. Apoi, in al doilea rand, aderarea urmeaza sa fie insotita de cateva masuri sociale si economice extrem de greu de digerat, decizii care vor avea darul sa nemultumeasca profund populatia. De obicei, dupa cum ne vorbeste istoria, se pare ca este o regula bine definita ca partidele aflate in structura guvernelor care au condus la integrare sa piarda, apoi, alegerile. Fie ele locale, ori generale. Astfel, nu mai mira pe nimeni de ce ideea alegerilor anticipate prinde iar contur, principalii ei actori ramanand cei din PD. Motivul pentru care democratii militeaza pentru anticipate este unul relativ simplu. Ei ar avea cel mai mult de castigat de pe urma acestui proces. Din datele furnizate de anumiti analisti politici, reiese ca un scrutin anticipat ar aduce un procent bunicel democratilor si, de ce nu, Aliantei DA (in conditiile in care PNL si PD vor mai candida impreuna).

Pe de alta parte, am impresia ca principalul motiv pentru care liberalii nu vor, deocamdata, alegeri anticipate este tocmai lipsa lor de incredere in concubina lor democrata, ce in dese randuri a aratat ca poate fi infidela… Bineinteles, daca vrea. Penelistii se tem, asadar, pe buna dreptate, atat de tradare, cat si de posibilitatea de a ajunge din nou in opozitie, si asta dupa ce au avut functia de premier la indemana. Logica liberala este una relativ simpla: mai bine inca doi ani frunzariti la putere, decat aventura riscanta de a sustine alegerile anticipate.

De cealalta parte a baricadei, nici PSD nu mai este ce a fost acum cativa ani, insa nici nu da semne ca vrea sa iasa din hibernare. Tocmai de aceea, pare ca pesedistii nu sunt atrasi de ideea anticipatelor. Cu toate acestea, pentru a salva cate ceva din evidenta scadere de forma a partidului, Mircea Geoana se straduie sa sustina, ori de cate ori are ocazia, ca nu se teme de anticipate. Ba, mai mult de atat, liderul PSD arata ca alegerile anticipate sunt mai mult decat necesare… Evident, avea de-a face cu declaratia unui individ care se amageste ca va fi capabil sa-si insire propriii oameni pe liste, eliminandu-i astfel pe membrii de partid care i-au declarat, fatis, razboi.

Pana la urma, daca anticipatele nu vor fi organizate la inceputul anului viitor, impreuna cu scrutinul pentru Parlamentul European, cred ca nu mai are nici un rost ca ele sa mai fie puse in practica. Oricum, cei care pot decide acest lucru sunt liberalii, a caror decizie in aceasta privinta ar putea inclina definiv balanta in favoarea celor care sustin anticipatele, adica a democratilor. Dar, dupa cum se scurg informatiile din tabara liberala, PNL l-a luat pe nu in brate, speriat de moarte de cresterea, dar si de frustrarile pe care le-a cules in relatia cu PD.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »