Despre oportunism si oportunisti

Magazin Salajean 23 ianuarie 2007 0

Recentele lupte duse intre palatele Cotroceni si Victoria arunca PSD intr-o nesperata baie de multime. Asta dupa ce, am putea spune ani la rand, social-democratii nu au facut altceva decat sa scada in sondaje sau sa isi linga ranile provocate de esecul inregistrat la alegerile din 2004. In contextul amintit mai sus, Mircea Geoana s-a decis sa declare, oficial, ca PSD urmeaza sa declanseze procedura de suspendare din functie a sefului statului. Visandu-se deja cu sacii in caruta, liderul PSD a mai anuntat ca partidul sau va declansa, in Parlament, si procedurile de demitere a premierului Calin Popescu Tariceanu. Este elocvent ca Geoana se bazeaza pe faptul ca, in urma rafuielilor cu PNL, PD va face un compromis si se va alatura demersurilor PSD, astfel incat motiunea de cenzura va avea o sustinere majoritara in Parlament. Ceea ce ar duce, practic, la strangularea actului de guvernare si, implicit, caderea Cabinetului Tariceanu. Deja, parlamentarii PLD – dizidentii demisionari sau demisi din PNL – au facut public, prin vocea liderului lor Theodor Stolojan, ca vor sustine viitoarea prezumtiva motiune de cenzura a PSD. Iar, daca luam in calcul atat relatiile stranse dintre platformisti si democrati, cat si ceea ce spuneam mai sus, si anume ca PD are in vedere mazilirea lui Tariceanu, este aproape evident ca demersurile pesedistilor au sanse mari de izbanda. Cu toate acestea, afirmand ca social-democratii vor declansa, mai intai, procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu (intrucat aceasta nu depinde de convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara), remarcam ca Mircea Geoana a cam lipsit la orele de predare a tactului politic. Sa pui in miscare un astfel de angrenaj, ca de exemplu actiunea de demitere din functie a idolului democratilor, si nu numai a lor, inainte de a le cere acestora sprijinul pentru a-l scoate pe linie moarta pe primul ministru, nu faci altceva decat sa-ti pui singur streangul in jurul gatului. Si, apoi, fii convins ca vor exista destui prieteni care sa-ti ofere cateva baxuri cu sapun…

Una peste alta, scandalurile fara precedent dintre actorii aflati la putere au generat o criza de credibilitate, care afecteaza per ansamblu intreaga clasa politica. Putem spune cu certitudine ca, din nefericire, conflictul presedinte-premier a incalcat pragul unor relatii personale, atata timp cat legitimitatea celor doua functii ocupate de Basescu si Tariceanu a deplast criza personala intr-un plan institutional. Cum aminteam mai sus, intr-un astfel de context politic, care este dominat de acutizarea crizelor la varful icebergului, principalul partid aflat in opozitie, in speta PSD, a ocupat deja o linie de discurs care ii poate aduce importante beneficii electorale. Pentru prima data, dupa foarte mult timp, social-democratii dovedesc ca pot avea initiativele unui partid de opozitie autentic, atat prin depasirea conflictelor interne ce macina partidul, cat si printr-o actiune omogena impotriva puterii. In fond, PSD a speculat doar o criza a actualei guvernari, care pentru partidul lui Geoana se traduce printr-o oportunitate de a puncta si de a acumula capital politic.

Pentru Mircea Geoana si, implicit, pentru PSD, urmeaza un pas decisiv, in conditiile in care trecerea de la planul discursiv la cel actional – mai bine spus de la vorbe la fapte – este singura cale pe care trebuie sa o apuci pentru a confirma faptul ca intentiile de suspendare nu sunt artificii declarative, ci ele vor avea o finalitate concreta. Prin urmare, PSD isi asuma un risc enorm, in urma caruia poate reveni sau nu pe pozitia principalului partid aflat pe scena politica romaneasca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »