Despre legalizarea saraciei in Romania

Magazin Salajean 18 iunie 2010 0

Portocaliul nu mai aduce, demult, noroc. Alesii pedelisti au inceput sa-si pregateasca bagajele. Unii dintre ei vor face cu ochiul spre alte partide, majoritatea spre PSD (partidul mama), iar altii vor fi nevoiti sa nu mai iasa din case de rusine. Insa, cum alesilor nostri le sunt conturile din banci destul de groase, cred ca tupeul sau, de ce nu, nesimitirea ii va determina sa candideze din nou, insa fara succes, la viitoarele alegeri.

In pofida aliantei de conjunctura dintre Ponta si Antonescu, partidele celor doi politicieni se afla in pragul unui nou razboi electoral. Ambii lideri sunt constienti ca pot ajunge la guvernare mult mai repede decat isi inchipuiau in urma cu cateva luni. Coalitia anti-Basescu i-a unit in aceasta perioada, mai mult decat oricand, insa decaderea PDL ii dezbina. In orice situatie, pofta de ciolan pare sa faca brese imense in relatiile interumane. Ce mai conteaza, insa, atunci cand constientizezi ca, de fapt, la aceasta ora, niciun partid nu mai poate salva Romania.

Ce este foarte sigur e ca ziua primelor salarii si pensii diminuate, dar si prima factura la incalzire, va aduce si cele mai critice momente dupa aplicarea programului de austeritate. Deocamdata, taierile de salarii si pensii sunt doar niste procente pe o pagina de hartie. Confruntarea populatiei cu realitatea lui Boc va fi un experiment istoric. Acea zi mi-o imaginez in flash-uri, si trebuie sa va marturisesc ca perceptia imaginara cu privire la acel mooment ma duce cu gandul la anul 1989, mai perecis la… decembrie 1989.

Verdictul asupra legilor care au starnit atata valva a fost dat, in sfarsit. Dar tevatura nu s-a incheiat: urmeaza ca si Curtea Constitutionala sa zica da sau ba despre cele doua legi care taie cu 25 la suta lefurile angajatilor la stat si cu 15 la suta pensiile, si care netezesc totodata acele varfuri numite pensii de lux. Dupa cum stau lucrurile, in conditiile in care nici Curtea Constitutionala nu mai e ce-a fost, verdictul va fi unul defavorabil palmasilor. Asadar, cel mai sigur, de luna viitoare, saracia se va instala (de aceasta data prin lege) in Romania. Motiv pentru care ne intrebam cum si, desigur, cat timp vor putea suporta aceasta povara, mai ales in perspectiva unor scumpiri ulterioare (gaze, energie, gigacalorie)? Culmea, toate aceste pietre de moara ne sunt aruncate in carca in contextul in care alesii neamului isi sporesc, azi, veniturile mai abitir decat au facut-o in anii anteriori crizei. Pana la urma, incep sa cred ca ne meritam soarta: la asa politicieni, asa electorat…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »