Deschideti larg portile tarii!

Magazin Salajean 9 august 2010 0

Multi dintre romani stau chirciti de frica, zi de zi, ca isi vor pierde locul de munca, dupa ce guvernantii au anuntat ca vor sa reduca peste 70.000 de bugetari, ca sa intre in gratiile FMI. Iar aceasta spaima se rasfrange si asupra angajatilor din sectorul privat, dar si asupra somerilor, intrand in tema concurenta. Astfel ca tot mai multi isi iau desaga in spinare si se duc spre tari calde, fie de capul lor, fie impreuna cu familia. Din cele auzite, nici inafara nu mai merge treaba asa cum era in urma cu 2,3 ani, dar parca tot este mai bine ca la noi.

Un sondaj recent realizat pe un esantion de 5.160 de persoane din toate colturile tarii arata ca peste 43 la suta dintre subiecti ar parasi Romania in favoarea unui job pentru calificarea lor in strainatate, un sfert dintre respondenti ar pleca in alta tara in orice moment, in timp ce 17 la suta si-ar chema si partenerul de viata dupa ce se instaleaza peste hotare. Cei mai dornici de duca sunt respondentii din Caras-Severin, unde niciunul dintre cei chestionati nu vrea sa ramana in tara. Urmeaza aradenii. Doar doi la suta dintre acestia ar mai sta in Romania pentru ca au familie aici, insa niciunul nu crede ca tara noastra merge intr-o directie buna.

Procentele cele mai ridicate, de peste 60 la suta, in ceea ce priveste plecarea la un job potrivit calificarii il au judetul nostru si Satu Mare, urmate de Alba, Braila si Bacau. Sondajul mai arata ca 47 la suta dintre barbati ar pleca oricand in strainatate pentru un job care le respecta calificarea, fata de doar 38 de procente in cazul femeilor intervievate. Femeile sunt mai reticente in ceea ce priveste plecarea in strainatate fara familie, procentul celor pentru care acesta este un factor decisiv fiind dublu fata de cel al barbatilor (14 la suta, respectiv 7 la suta). Doar 10 la suta dintre cei chestionati nu doresc sa plece in strainatate cat timp familia lor se afla in Romania si doar trei la suta dintre romanii participanti la sondaj afirma ca Romania merge intr-o directie buna si nu vor sa paraseasca tara. Romanii de peste 55 de ani sunt printre cei mai dezamagiti de situatia actuala din Romania si peste 70 la suta dintre ei ar pleca afara daca si-ar gasi un loc de munca.

Realitatea este ca traiul in Romania nu este usor.

Daca nu dai cu pumnul ori zgarii cu unghiile, te inhata altii. Un exemplu real al studiului prezentat este cazul unui zalauan in varsta de 52 de ani, iesit anticipat la pensie, dar care nu a vrut sa se retraga de tot de pe piata muncii, pornind in cautarea unui job de mecanic auto pe utilaje grele. Cautarea i-a fost scurta, gasindu-si in scurt timp de lucru, chiar la mai multe firme din municipiu. Din pacate, a avut nenorocul sa-si piarda timpul la toate aceste societati comerciale, pe care le categorisesc ca fiind nesimtite, profitand de munca omului fara sa-l plateasca. A incercat barbatul sa-si recupereze banii promisi, insa, daca alocuri a vazut doar jumatate din suma, in altele a primit un dos de spate. In cele din urma, zalauanul a incetat sa mai creada in cuvantul patronilor de societati de seama, stand de vorba doar pentru un loc de munca in strainatate, unde este si astazi, la o fabrica de tevi din Italia.

Insa, desi se castiga bine, nici acolo viata nu este usoara, mai ales ca pentru majoritatea macaronarilor, romanii sunt niste fiinte fara prea multa carte si pricepere. Dar acesta este deja un alt subiect care merita abordat. Pana atunci, deschideti larg portile tarii pentru ca valul de someri, disponibilizati si angajati cu salarii de nimic sa ajunga la un trai mai bun. Sa emigram!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »