Departe de adevăr

Olivian Vadan 20 septembrie 2012 1
Departe de adevăr

În urmă cu câţiva ani, când se cânta prohodul CDR, aveam convingerea că alianţele electorale nu vor mai avea vreun viitor. Doar că, după 2000, “căsătoriile” politice au revenit rapid la modă. Mai degrabă din interes, decât pentru binele ţării, aceste legături au “crăpat” la fel de spectaculos precum au şi apărut pe scena politică. A apărut mai întâi Alianţa DA, care a supravieţuit doar vreo doi ani. Acum se manifestă acest simulacru de USL, ce se confruntă deja cu primele frământări serioase. La alegerile din toamnă, va aparea, cel mai probabil, o altă alianţă, şi anume una de centru-dreapta. Sunt sigur că şi această construcţie politică va avea soartă cu cea a CDR, a Alianţei DA şi, bineînţeles, cu fatumul USL.
S-ar putea spune că unul dintre avantajele unei alianţe electorale este acela de a asigura o bază mai bogată de selecţie a unor cadre de valoare. Atâta tot că situaţia ultimilor ani prezintă o stare de fapt taman pe dos faţă de ceea ce se crede! Cu mici excepţii, cine va trece în revistă lista cu majoritatea reprezentanţilor noştri politici, aciuaţi pe la Bucureşti ori în administraţia locală, va resimţi o cumplită dezamăgire. De obicei, regula se respectă peste tot. În locul specialiştilor promişi, locuri importante în administraţie sunt ocupate de tinerei neputincioşi sau de bătrâni închistaţi la minte, cu apucături comunisto-iredentiste. Toţi aceştia gravitează în jurul unui individ sau a unor grupuri de indivizi, cu care urmează să aibe o relaţie de vasalitate, ce-şi produce efectele neîntârziat. Pe acest schelet este construită aproape întreaga politică românească. Astfel, din cauza unor interese, sunt blocate cam toate proiectele de anvergură, care necesită răbdare, competenţă şi colaborare. Cu toate acestea, nimeni şi nimic nu atentează la averile lor, a politicienilor. Dimpotrivă, într-un singur mandat, orice “expert” va prinde suficient cheag pentru a trăi binişor tot restul vieţii. Asta dacă nu revine pe acelaşi fotoiu, caz în care pretenţiile sale vor creşte exponenţial cu durata funcţiei. Nu vor creşte însă rezultatele!
Ei bine, pornind de la toate aceste constatări, mai mult sau mai puţin banale, însă foarte vizibile pentru orice muritor de rând, atât USL, cât şi viitoarea alianţă de centru-dreapta, sunt obligate să se comporte altfel. Atât pentru a avea succes, cât şi pentru a căpăta respectul electoratului. Atât cât a mai rămas din el.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. viorel 20 septembrie 2012 at 11:04 - Reply

    sunt de acord cu ce ai spus, cu conditia sa fii intotdeauna impartial.

Lasa un Raspuns »