deea Isolutie

Magazin Salajean 9 octombrie 2006 0

Politica si discursurile politicienilor sunt cladite pe suferintele oamenilor. Astfel, cei care vor sa-si cladeasca o imagine seducatoare exploateaza lipsurile populatiei. Asa se face ca, imediat ce dibuiesc un domeniu in care lucrurile nu merg bine (si domenii de acest fel avem destule har Domnului), iar lumea este nemultumita, hop si ei, pe sticla televiziunilor. Si sa te tii discursuri si solutii despre cum vor face si vor drege problemele aproapelului.

Una din aceste probleme este si lipsa locuintelor sau, mai bine zis, imposibilitatea pentru romanul de rand sa-si cumpere macar o amarata de garsoniera. Asa se face ca, tinerii din ziua de azi au un singur tel: sa plece Dincolo, in Vest. Se stie ca nici acolo nu curge numai lapte si miere, tocmai de aceea aproape toti sunt convinsi ca vor trage din greu la munca de jos, refuzata de bastinasii locurilor respective, insa au licarul acela de speranta (speranta care in Romania s-a stins odata cu luminita de la capatul tunelului) ca intorsi acasa, cu banii stransi in cei cativa ani de stainataturi, isi vor putea cumpara o casa, o masina… pe urma, poate, o familie.

Asadar, problema e evidenta, deci nu putea sa scape politicienilor. Dupa ce PSD a lansat celebrul program al locuintelor ANL, care s-a dovedit, ulterior, un semiluft, actuala coalitie aflata la guvernare a lansat o IsolutieI mult mai seducatoare pentru naivii care inca mai cred ca statul roman le va da ieftin sau poate chiar pe gratis o casa. Iar IsolutiaI care a luat mintile disperatilor sub 35 de ani a venit din partea ministrului Borbely, care anunta, acum ceva vreme, ca statul va subventiona 20% din costul lucrarilor pentru cei care doresc sa-si ridice o casa. Desi in aparenta initiativa e magulitoare, daca stai putin si o analizezi, iti dai repede seama ca, in realitate, facilitatea e destinata tot celor cu bani, si anume copiilor de bani gata, care-si permit sa-si faca o casa si carora le cade bine ca, la final, sa-si recupereze o parte importanta din suma investita. Spuneam ca IsolutiaI e tot pentru cei cu bani, deoarece e o utopie sa crezi ca un tanar obisnuit, in ziua de azi, poate sa stranga o suta de mii de euro sa-si cumpere un teren pe care sa-si ridice o casa. Fortand la limita imaginatia, sa zicem ca s-ar putea intampla si acest lucru, insa l-am mai putea cataloga pe un astfel de tanar ca unul care are nevoie de o locuinta, dar nu-si permite sa o cumpere? Eu zic ca nu. Si toate acestea se petrec in vreme ce amaratul de rand, cel care se imprumuta pe viata pentru o garsoniera, trebuie sa plateasca taxe notariale de 1.000 de euro, pentru ca, nu-i asa, statul roman munceste din greu la rezolvarea crizei locuintelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »