Declaratii de la Zalau

Magazin Salajean 20 august 2007 0

Vizita lui Mircea Geoana prin Salaj s-a lasat cu o mediatizare, la nivel national si international, peste medie, din pricina, datorita, cum vreti, unei singure declaratii, aceea ca vrea sa fie prim-ministru, o declaratie, oricum ai lua-o, tare, nu de alta, dar nu in fiecare zi declara un presedinte de partid (mare) ca vrea primul scaun de la Palatul Victoria si nu in fiecare zi spune asa ceva de la Zalau, judetul Salaj. Probabil, peste ani, vor fi romani care isi vor aduce aminte ca Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat la Zalau ca vrea sa fie premier. Daca va reusi sau nu, daca este o declaratie riscanta sau nu, daca fostul ministru de Externe bate campii, daca Geoana isi va pierde, si in urma acestei declaratii, postul din fruntea fostului mare partid de guvernamant, astea sunt cu totul si cu totul alte probleme, mai ales pentru analistii de pe sticla, ca aia de pe hartie nu se prea pun. Sa zicem ca s-a auzit de Zalau. Si ca toata harmalaia mediatica nationala a pornit de la relatarile a doi oameni, corespondeti ai unor agentii de presa, relatari preluate apoi de presa scrisa, posturi de radio, televiziuni s.a. La noi, in Salaj, a doua zi dupa vizita, am ramas oarecum surprins – din pacate, nu prea mai pot fi surprins decisiv de nici o veste – ca in unul dintre ziarele apropiate PSD (de nu cumva s-au schimbat intre timp lucrurile si nu am eu habar) pe prima pagina, in deschidere, se latea o stire idioata despre vulpi turbate, in conditiile in care toate celelalte trei publicatii cotidiene aveau in deschidere, asa cum era firesc, strict profesional vorbind, vizita presedintelui PSD la Zalau. Evident, fiecare media isi are propria politica editoriala, care trebuie respectata ca atare. Dar, asta nu inseamna ca nu putem sa ne dam cu parerea, sa ne exprimam opinii, opinii discutabile sau nu, pertinente sau nu, dupa gustul si interesele fiecaruia.

Morala acestor randuri tine de profesionalism in mass-media si de nimic altceva. Hai, poate vor fi unii care vor spune ca e vorba de razbunare, de batut cu pumnul in piept, ca nu exista padure fara uscaturi etc. Eu cred ca nu. Ganditi-va ca ar veni la Zalau, nu stiu, Bill Gates (o vizita, comparabila, si pastrand proportiile, cu sosirea lui Geoana intr-un areal geografic unde vizitele de rang inalt sunt rare), si a doua zi pe prima pagina a ziarelor locale ar aparea in deschidere stiri despre vulpi turbate sau despre ziua de nastere a dr. Martin.

Poate ca sunt prea chitibusar, poate ca acest articol e aiurea. Poate. Vreau, de fapt, sa va indemn sa cumpatati mai bine, sa fiti mai critici la adresa jurnalistilor (si prin scris), sa cititi nu doar un ziar local, si nu doar un ziar central. Vorba celebra, numai impreuna putem reusi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »