De la cap se împute peştele

Mihaela Oprea 28 ianuarie 2013 0
De la cap se împute peştele

Pentru unii mumă, pentru alţii… ciumă. Cam în acest fel poate fi descrisă legislaţia rutieră, privind permisele de conducere, aprobată luna aceasta de autorităţile centrale. Cunoscând prea bine că, odată intrate în vigoare noile norme legislative, la preschimbarea permisului vor fi obligaţi să-şi facă analize medicale, sălăjenii au aglomerat ghişeele să solicite un nou document. Iar dacă aceştia au avut marja de timp necesară să facă acest lucru, nu la fel s-a întâmplat şi în cazul şoferilor de scutere şi motociclete.
Problema în cazul mopediştilor este cu atât mai încâlcită cu cât nu au cum să intre în posesia permiselor de conducere. Şcolile de şoferi nu au apucat să facă toate formalităţile necesare autorizării unităţii, pentru a instrui “elevii” conform noilor cerinţe, de altfel inexistente, în timp ce proba practică pentru permisul de conducere, adecvat categoriei impuse de noua lege, nu se susţine decât cel devreme la finele lunii februarie.
De cealaltă parte, conducătorii auto au avut ocazia să-şi preschimbele permisele, în ciuda faptului că au cerut noul document înainte cu ani buni să expirare valabilitatea acestuia. Cert este că majoritatea au făcut acest lucru pentru a putea conduce nestingheriţi, în continuare, ştiind că s-ar putea să aibă afecţiuni incompatibile cu şofatul. Aşa, au posibilitatea să şofere “în siguranţă” pentru următorii 10 ani.
Mopediştii şi motocicliştii riscă să facă pârnaie, dacă sunt prinşi în trafic fără permis. Sunt multe persoane, mai ales în mediul rural, care se bazează pe acest mijloc de transport pentru a ajunge la serviciu în satele învecinate. Doar că deştepţii, şi nu vorbim de oamenii legii, s-au gândit să le întocmească dosare penale. Chiar poliţiştii recunosc că nu este corectă modalitatea după care s-a introdus această prevedere legislativă privind obţinerea permisului de conducere pentru categoria menţionată. Au introdus pedepse aspre pentru infracţiunea de a conduce fără permis scutere şi motociclete înainte să ofere posibilitatea oamenilor să le obţină.
De regulă, normele legislative gândite de conducerea statului sunt, deseori, pentru a scoate bani din buzunarele populaţiei. De această dată, însă, pe bieţii scuterişti şi motociclişti îi bagă în spatele gratiilor, însemnând o cheltuială la stat mai mare pentru ţinerea acestora în penitenciare. Şi totul pentru că au introdus pedepse fără a da şansa oamenilor să intre în legalitate. Doar că, nici în clin, nici în mânecă, parcă suntem obişnuiţi ca toate să fie făcute de la coadă la cap, că vorba aceea: “de la cap se împute peştele”.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »