De ce nu prea mai merg romanii la marea lor?

Magazin Salajean 19 august 2011 0

Incep cu concluzia, iar aceasta este clara, nasoala si definitiva. Litoralul romanesc nu va fi niciodata o destinatie turistica de mare atractie. Nici macar pentru romani, cu atat mai putin pentru straini, din cel putin trei motive grele:

– este localizat intr-o regiune geografica unde locuieste o populatie oribila in calitate de gazde ale turistilor

– apa marii este la fel de oribila ca si populatia zonei

– este infiltrat letal cu o mica (dar agresiva) populatie de turisti romani, in special din sud si est, dar nu numai, care este smecheroida, descurcareata in sens peiorativ, infigareata, impingareata, de tip nomad ca si comportament igienic si al respectului pentru curatenie si, de fapt, lipsita de civilizatie, ba chiar imposibil de civilizat. In plus, o populatie nesimtita.

Multimea de motive pe care le invoca concetatenii atunci cand refuza sa se mai duca in vacanta la mare in Romania nu se rezuma la cele de mai sus. Hoteluri si restaurante de o calitate net inferioara preturilor practicate, personal necalificat si nesimtit, plaje murdare, trotuare murdare si senzatia permanenta ca totul este haotic si nimic nu este organizat. Bun, dar acestea se pot rezolva. Exista deja cel putin trei locuri pe litoralul romanesc care aduc a resort all-inclusive (adica mananci, bei si accesezi cate servicii vrei fara sa mai platesti ceva in plus fata de valoarea sejurului) cu facilitati excelente pentru familiile cu copii, curate, cu servicii ireprosabile si unde te poti izola de mizeria exterioara pentru ca, pur si simplu, nu ai nevoie sa iesi. In schimb, de cele trei probleme grele enuntate mai sus nu ai cum sa scapi! Imposibil sa nu dai peste tot de vreun constantean, apa marii e tot aia, iar de turistul roman agresiv sa nu crezi ca scapi complet daca ai platit un sejur mai scump.

Degeaba creezi facilitati turistice. Populatia asta salbatica, semicivilizata, asa cum bivolul este semidomesticit, spurca tot si strica orice atmosfera. Pur si simplu, daca iei separat fiecare nesimtism, cocalarism, egoism sau impingarism poti sa-l ignori ca sa nu-ti strici ziua si concediul. Dar cand zilele trec si stropii dejectiei comportamentale ai romanului subevoluat incep sa se adune in memorie si pe retina, te apuca damblaua si incepi sa reactionezi similar.

Daca acum douazeci de ani percepeam nesimtirea de pe litoral ca pe o strategie vicleana a unora de a fi primii la bere, primii la mici si la tot ce se vindea pe acolo, in prezent constat cu deznadejde ca nu e vorba de nicio strategie si ca avem de a face doar cu simpla, elementara, banala dar nemarginita si infricosatoarea … prostie. Da, pentru ca rar mai gasesti un nesimtit voluntar, veritabil, unul pe care il duce mintea sa se poarte civilizat dar nu vrea. Nu, nu mai avem nesimtiti veritabili. Avem numai nesimtiti din prostie care nici macar nu realizeaza ca-s nesimtiti. De aici si deznadejdea, pentru ca pe acestia din urma nu-i mai poate schimba nimeni si nimic. Acestia, sa se schimbe, nu au nicio sansa dar nici noi in preajma lor!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »