De ce nu pleacă Boc?

Magazin Salajean 20 mai 2011 0

Trebuie să fii destul de naiv să crezi că Emil Boc va pleca, de bună voie, din fruntea Guvernului. Chiar dacă se bucură de un capital de încredere de 7-8 la sută în rândul populaţiei, Emil Boc rămâne totuşi destul de bine ancorat de scaunul de premier, şi asta în condiţiile în care majoritatea populaţiei este de părere că primul ministru este total depăşit de responsabilităţi. Cu toate acestea însă, singurii oameni care pot lua o decizie cu privire la plecarea premierului din Palatul Victoria este Emil Boc însuşi şi, desigur, acelaşi Traian Băsescu. Însă, la această oră, cei doi nu par deloc convinşi că aceasta ar fi o soluţie de bun augur.

Cu toate acestea, pe piaţa zvonurilor circulă o multitudine de variante, în care scaunul de premier este atribuit după bunul plac şi dispoziţia de moment a zvonacilor de serviciu. S-a presupus că realegerea lui Emil Boc în fruntea PDL ar fi primul pas spre decapitarea sa din fruntea Guvernului, variantă infirmată în urmă cu câteva zile. Apoi, se zvoneşte că preşedintele Traian Băsescu ar vrea ca premierul să îşi dea singur demisia, însă Emil Boc nu ar vrea. Până la urmă, cred că nimeni nu vrea să rişte să piardă pasărea din mână pentru cioara de pe gard.

În primul rând, Traian Băsescu nu cred că va dori vreodată înlocuirea lui Emil Boc, în condiţiile în care există o probabilitate absolut infimă de a mai găsi vreodată vreun politician la fel de obedient ca actualul premier. Desigur, mai sunt şi alte motive pentru care preşedintele nu şi-ar dori schimbarea lui Emil Boc. Primul ministru este, dacă vreţi, un pariu al preşedintelui, iar schimbarea lui de la Guvern ar arunca în aer posibilitatea ca românii să aprecieze, la un moment-dat, sacrificiile la care s-a supus pentru binele acestui popor.

Revenind la ideea de bază, în ciuda tuturor argumentelor, ideea generală propagată la nivel naţional este că Traian Băsescu şi majoritatea pedeliştilor vor ca Emil Boc să plece din fruntea Executivului şi să rămână doar în fruntea PDL, pentru a se putea ocupa de creşterea acestuia în preferinţele electoratului, ceea ce la această oră pare să fie o luptă cu morile de vânt. Şi totuşi, lumea îl vrea plecat din fruntea Guvernului, motiv suficient de întemeiat ca Emil Boc să demisioneze în secunda doi. De ce nu o face, totuşi, în ceasul al 13-lea?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »