De-a baba oarba cu administratia locala

Magazin Salajean 9 iulie 2007 0

Dupa 17 ani de democratie, romanii inca inoata intr-o mare de necunoscute cand vine vorba de rolul institutiilor publice si al autoritatilor publice. Nimeni nu stie ce trebuie sa faca acesti actori locali, ce responsabilitaTi au intr-o comunitate si in ce ierarhie se afla, dar toTi asteapta de la ei marea cu sarea, ambalata la standarde europene, daca se poate. Grav este si ca oamenii au mereu solicitari, dar nu stiu cui sa le adreseze, iar in instituTiile locale si in administraTie nu se merge dupa principiul Cere si ti se va da, ci dupa teorema Cere cui trebuie si Ti se va da.

In aceste condiTii, cand vine vorba de nereguli, de nemulTumiri, de trageri la raspundere pentru ceea ce nu este tocmai in regula in comunitate, Tapul ispasitor cel mai la indemana de gasit este mai mereu primarul. Lui i se sparg in cap toate blidele si oalele, pentru ca, surprize, surprize, cetaTenii socotesc ca daca l-au votat si l-au ales in fruntea localitatii, el este musai sef in toate. Ei bine, nu ca primarul nu ar avea un rol important in comunitate, dar legea si ordinea este facuta si imparTita de Consiliul Local. Asa se impart dispoziTiile de a crea spaTii de joaca, de a denumi strazi si de a le reabilita atunci cand este necesar, de a schimba traseele autobuzelor prin cartiere sau de a inchiria punctele termice pentru diferite activitaTi mai mult sau mai puTin comerciale.

In toata aceasta poveste cu talcuri administrative, primarul ramane puterea executiva, care, ca vrea, ca nu vrea, trebuie sa puna in practica hotararile consilierilor.

In privinTa contabilitaTii primare pe care o poarta cu sine orice comunitate, trebuie spus ca oamenii incurca si aici lucrurile si le rastalmacesc, dar tot primarului i le pun in carca. El nu da bani, el nu face, el nu drege, spun oamenii, aratand cu degetul intins catre acelasi Tap ispasitor pe care au pus ochii imediat dupa ce l-au urcat in scaunul din primarie. Ca si restul deciziilor, si cele care privesc cheltuirea unor sume din bugetul local sau atrase din exterior se face doar la hotararea consilierilor. A explica, insa, acest lucru unor oameni care au in vocabular cu preponderenTa un singur cuvant – primar, pe care il striga in sus si in jos pana obosesc, este la fel de greu cum era pentru Sisif sa urce pe munte un bolovan care nu-si avea locul acolo.

Sa nu se inTeleaga ca prin acest material Tinem partea edililor, dar atata timp cat din toata adiministraTia locala si rolul ei, cetaTenii fac o apa si-un pamant, consideram necesara explicarea unor termeni fundamentali in bagajul de cunostinTe generale ce trebuie avut in anul 2007. In plus, data viitoare cand vor avea de cerut luna de pe cer, vor sti cui sa se adreseze si nu se vor mai juca de-a baba oarba cu administraTia publica locala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »