Cureaua din jurul romanului

Magazin Salajean 7 noiembrie 2006 0

Strangeti cureaua este unul din sloganurile care s-au intiparit cel mai adanc in mintea romanului de rand. Aceasta formula magica a inventat-o CDR, pe vremea cand se afla la apogeul sau politic. Si de atunci, rand pe rand, guvenarile care s-au perindat, mai direct sau mai voalat, le cer romanilor acelasi lucru. Daca inainte ni se cerea sa strangem cureaua pentru a vedea luminita de la capatul nesfarsitei tranzitii romanesti iacata, acum, la mai putin de doua luni de momentul aderarii, alti guvernanti, dar cu aceleasi metehne, ne recomanda, cu un aer superior, sa continuam sa strangem cureaua si, daca s-o putea, ceva mai tare chiar si dupa aderarea la comunitatea europeana.

Din pacate pentru ei, romanul din ziua de azi s-a cam saturat sa mai stranga cureaua. Si asta nu numai pentru ca inca o gaura i-ar face sa-si dea duhul, ci pentru ca pur si simplu, s-au saturat sa vada cum concesiile pe care le-au facut pana acum politicienilor le-au adus numai belele. Astfel ca, de mai bine de un deceniu si jumatate, a intrat in firea lucrurilor ca la inceputul iernii, Mos Guvern (de aceasta data ascuns sub mantaua pufoasa a integrarii) sa aduca scumpiri la energia termica, gaze, electricitate, si de aici un lant nesfarsit de scumpiri care mai pun o piatra de moara pe umerii romanasilor. Iar nivelul de trai din ce in ce mai scazut se repercuteaza vrand-nevrand si asupra starii de sanatate a populatiei, unde se observa chiar si cu ochiul liber cum speranta de viata scade de la un an la altul, iar sporul demografic se mentine, de ani buni, negativ. Si toate acestea, in conditiile in care pensionarii ingheata in continuare, stand la cozi interminabile in fata farmaciilor, iar asiguratii din sistemul public de sanatate sunt tratati in conditii demne de inceputul secolului XX, nu XXI cum ne indica clepsidra timpului, in acest moment.

Si dupa ce traiesti zi de zi toate acestea, stai si te intrebi stupefiat, de unde atata cinism la politicienii nostri. Indiferent ca se afla la Putere sau in Opozitie toti sunt tentati sa recurga la aceeasi metoda, de a cere celor multi (si presupus prosti) sa duca o viata de renuntari in vreme ce domniile lor isi satisfac toate capriciile pe motivul ca ei sunt cei care ne pastoresc, prin urmare, trebuie sa beneficieze de cele mai bune conditii. Poate cel mai mare beneficiu al integrarii va fi ca clasa noastra politica si mai ales deciziile ei vor fi foarte atent monitorizate de vestici, care nu vor permite derapajul controlat si comandat de diverse grupuri de interese. Poate si din acest motiv, in multele sondaje care s-au realizat pana acum, romanii se declara cei mai optimisti in ceea ce priveste viitorul lor in UE, iar daca te uiti la ce clasa politica au, zau ca te molipsesti cu optimismul lor. Si toate acestea pentru ca aproape fiecare dintre noi este convins ca mai rau decat acum nu se poate, si totusi…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »