Curatenia de primavara

Magazin Salajean 18 februarie 2008 0

Intre taxe si impozite, auto sau la bugetul de stat, putem fi siguri ca romanii s-au saturat de ele si ca nu le privesc cu ochi buni, orice servicii ar primi in schimb si indiferent de persoana care ar face lobby pentru ele in buricul targului. Si, totusi, ca vor sau nu, o taxa trebuie platita: cea pentru salubrizare, pe care edilii se chinuie sa o tina cat mai scazuta posibil. Chiar si asa, lucrurile merg greu, maturile se misca anevoie si, mai ales la comune, salubrizarea ramane un fapt ce tine de alta fata a celei de-a treia planeta de la Soare. Vine curatenia de primavara si, ca sa nu ne legam de alte capete decat cele ale noastre, ar trebui stiut ca in judet exista 18 comune ce au, macar cu numele, serviciu de salubrizare. Acreditarea de la mai-marii Mediului lipseste, probabil tocmai pentru ca este greu sa implementezi un proiect de salubrizare in comunitati in care groapa de gunoi era valea ce trecea prin sat sau marginea padurii.

Ca sa-i faci pe oameni sa inteleaga necesitatea unui astfel de serviciu si ca sa le poti argumenta ca toate cerintele UE nu sunt doar apa de ploaie, edilii trebuie sa fie oratori, retori si uneori limbuti.

Mai cu vorba buna si multa, mai cu un pumn in masa, 18 primari s-au chinuit sa se puna la punct cu legislatia si cu vrerile europenilor. Ridicarea deseurilor se face o data pe saptamana si cu mijloace de transport ce apartin Primariei, si sigur ca pubelele ce stau pe la porti aduc cu niste OZN-uri pentru vechii sateni.

Atat de sceptic la nou, taranul roman priveste pe sub sprancene intentiile administratiei locale si este tentat, inca, sa-si duca gunoiul la marginea padurii. Asa a facut de cand se stie, nimeni nu a murit din cauza asta si a fost totul gratis. Nu ca ar fi taxa de salubrizare mai mare de cativa lei lunar, dar, la sate alta este valoarea banului si altfel se judeca lucrurile.

Totusi, in mediul rural, intentia de a aduce lucrurile pe un fagas firesc exista si s-a facut primul pas pentru un judet mai curat. Dar 18 comune din 57 cate are Salajul in total inseamna putin si, oricat am vrea sa credem in povesti frumoase, realitatea este mai rece ca un bulgare de zapada. Nu ne incalzeste nici faptul ca deponiile sunt pline ochi si ca trebuie inchise, daca nu vrem cumva sa dea gunoiul pe de laturi si sa ni se surpe mormanele in crestet. Si povestea cu planul judetean de gestionare a deseurilor ni se pare indepartata, atat de indepartata incat ne vine sa o chemam pe fata mosului cea cuminte sa ne curate ograda si azi, si maine, si poimaine, si-n toate zilele din primavara aceasta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »