Cum mi-am petrecut sfarsitul comunismului?

Magazin Salajean 8 ianuarie 2007 0

Parafrazand un reusit film romanesc, ncerc sa dau, odata cu intrarea n familia europeana, o noua dimensiune democratiei traite.

Dupa 17 ani de experiente democratice, ziua de 1 ianuarie 2007 am considerat-o un al doilea 22 decembrie 1989. M-am urcat n masina, n-am mai fluturat tricolorul gaurit, ci steagul albastru cu stelute, poposind, putin nainte de ora 0, la vama Bors. Iar aici stateam la coada. Nu la ulei sau zahar, nu la ratia de benzina. La aerul normalitatii. Nu trebuia sa am numar la masina par sau impar (desi era duminica), nu mai trebuia sa dau spaga la vamesi, trebuia doar sa privesc nainte.

In vama simteam lumea plina de curaj, de demnitate, generosi… exact ca n decembrie @89. Sper ca acum sa fie altfel, sa nu ne sperie schimbarea. Eram la portile capitalismului european si ncercam sa ne dezbaram de automatismele gandirii .

La Revolutie ne-am luat o portie mica de libertate. Am consumat-o n cateva zile. Acum putem lua o felie consistenta, fara sa ne oprim din drum.

In seara zilei de 22 decembrie 1989, au aparut doua Romanii. O Romanie majoritar saraca si ignoranta, taman buna sa fie pacalita spre un comunism cu fata moscovita si o Romanie minoritara, care stiuse mereu sursa raului si care dorea sa traiasca fara nici un fel de comunism. In noaptea dintre ani, cred ca a aparut o a treia Romanie, mult mai trainica, dezbarata de un trecut mutilant, generator de minciuna, compromis, dezonorant si suspicios.

Cu aceste ganduri am plecat spre vestul Europei, locul din care pot ncepe noua educatie si buna-cuviinta, spre folosul istoriei ce vine.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »