Culmea nesimtirii

Magazin Salajean 13 octombrie 2008 0

Parlamentul este pe cale sa se transforme intr-un veritabil circ politic. In plina criza financiara mondiala, care in mod real ar trebui sa oblige guvernele sa-si restranga cheltuielile, parlamentarii din Romania voteaza majorari masive de salarii. Ca situatia sa fie si mai penibila, unii voteaza si, totodata, critica initiativa privind cresterile salariale ale dascalilor, dupa care o dau pe mana Curtii Constitutionale. Mai apoi, aceiasi parlamentari isi atribuie, cu suficienta marinimie, si tot prin vot, pensii mai mari lor si urmasilor lor. Prinsi cu mata in sac, politicienii dau vina unii pe altii. PDL si PNL precizeaza ca nu au stiut ce voteaza (ceea ce spune foarte mult despre cat de responsabili sunt alesii nostri), in timp ce PSD – initiatorul proiectului – se face ca ploua, lasandu-l pe Mircea Geoana sa delireze pe toate posturile de televiziune.

Din nefericire, ultima luna a distrus si bruma de credibilitate de care mai beneficia prima institutie in stat, si anume Parlamentul Romaniei. Insa, cei mai sifonati din toata tavaleala aceasta au iesit liberalii. In primul rand, PNL a cazut foarte usor in capcana pesedistilor. Dansand, in ultimii doi ani, doar dupa cum le-a cantat PSD, liberalii au scapat in cele din urma situatia de sub control. Obligati sa impace si pofta lor de putere, dar si pretentiile politice ale PSD, liberalii au recurs in toata aceasta perioada la o echilibristica politico-financiara extrem de periculoasa. Acum, Guvernul se afla intr-o situatie extrem de dificila: daca salariile cadrelor didactice vor fi majorate, PSD va trage spuza pe turta lui, argumentand ca initiativa i-a apartinut, invocand totodata opozitia premierului Tariceanu; daca salariile (atat ale profesorilor, cat si ale celorlalte categorii bugetare) nu vor creste, primii care vor lovi dur in PNL vor fi tocmai pesedistii, care vor poza in martiri ai luptei pentru binele acestui popor truditor. Bineinteles, in tot acest timp, sindicatele abia asteapta un semn ca sa sara la gatul Guvernului, indiferent de situatie ori de varianta (ne)castigatoare. Apoi, liberalii au cazut in propria lor capcana. In ultimii doi ani, PNL a impartit cu mare darnicie sume uriase de bani cam peste tot. Este bine cand sunt fonduri, este insa extrem de grav atunci cand aceste infuzii de bani nu schimba nimic. Desi toate ministerele se lauda cu investitii record, situatia infrastructurii ramane deocamdata piatra de moara legata de gatul Guvernului. De exemplu, exista prea multe scoli care au inghitit miliarde de lei, dar care arata tot ca dupa razboi. De asemenea, exista inca o multime de spitale in care pacientii continua sa-si cumpere atat medicamentele necesare, cat si favorurile personalului medical, dupa care mor pe capete. Ce sa mai vorbim despre drumurile carpite, pietruite sau asfaltate de mai multe ori, care arata, la scurt timp dupa refacerea lar, mai rau ca la inceputul lucrarilor. Acestea sunt tot atatea argumente care vin in sprijinul ideii potrivit careia nu totul se reduce la bani. Mai este nevoie si de altceva. Mai precis de minte, ar spune unii. Noi, in cazul acesta, i-am spune viziune. Cu cativa ani in urma, guvernele se plangeau ca nu sunt fonduri suficiente. Acum sunt bani, dar tot nu avem rezultate. PNL-ului i-a lipsit inca de la inceput un proiect politic, o viziune care sa merite consumarea unor resurse uriase, de orice natura.

Din pacate pentru politrucii nostri, nici introducerea votului uninominal nu va schimba prea mult situatia. Profund marcati de modul duplicitar si pagubos de a face politica, liberalii incearca acum sa dreaga busuiocul si incearca sa cumpere voturile alegatorilor alocand sume importante colegiilor in care candideaza. Astfel, se construiesc scoli peste noapte, drumuri ori poduri. Dar lipseste, din nou, un proiect politic, o viziune. Ce-i drept, este ca devine penibil sa vorbesti iarasi de sosele de centura sau de autostrazi, in conditiile in care patru ani nu ai facut nimic in aceasta privinta. Cu siguranta, in ultimii patru ani, au fost foarte multi bani, dar prea putine idei din partea unor politicieni preocupati doar de dospirea propriilor conturi din banci. Iar nu peste mult timp, aceiasi indivizi ne vor cere voturile. Culmea nesimtirii!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »