Culmea absurdului

Magazin Salajean 27 aprilie 2009 0

Daca tragi o ocheada spre Guvernul Boc, cu siguranta te va incearca un sentiment ciudat, si anume acela ca Executivul instalat dupa alegerile de la sfarsitul anului trecut functioneaza intr-un regim de semiilegalitate morala. Vei constata, astfel, ca actualul Guvern nu este altceva decat un organism hribid, o struto-camila care izbuteste sa ramana in viata datorita unor aparate legate la un protocol plin de secrete. Culmea intereselor face ca alianta dintre PDL si PSD sa existe, cu siguranta, fara voia partilor. Paradoxal, dar atat de real…

Deocamdata, romanii nu au aflat daca actualul Guvern lucreaza pentru binele lor. Dupa cateva luni de la instalarea sa, Executivul nu a pus in practica nici macar o singura masura a vreunui grandios program politic privind dezvoltarea Romaniei, astfel incat sa fi meritat riscurile care deriva din compromisul unei astfel de relatii impotriva naturii si, mai ales, a vointei electoratului. Coruptia de la Interne, harababura de la Educatie, cancerul din Sanatate, impostura de la Justitie sau incompetenta de la Transporturi sunt doar cateva dintre cele mai vizibile probleme ale noii guvernari.

Tabloul nesigurantei de pe scena politica romaneasca este completat de liderul PSD, dar si viitorul candidat la presedintie, Micea Geoana, care critica si el de zor guvernarea din care face parte propriul partid. Astfel, trucurile puse in practica de membrii PDL, care au o experimenta destul de dura in interiorul Aliantei DA, pot avea aceeasi finalitate ca in 2007. Mai precis, este foarte posibil ca piticul Boc, satul de contrele prostanacului Geoana, sa ii trimita pe pesedisti la plimbare, pe nemarginitele campii ale opozitiei. O astfel de decizie ar conduce la impunerea unui guvern minoritar PDL, care nu ar mai putea fi daramat decat prin declansarea de alegeri anticipate. Si, cine si-ar dori acest lucru dintre cei care au adulmecat deja cu botul mirosul unic al ciolanului. Nu trebuie sa uitam ca, la ultimele alegeri, parlamentarii au primit mandatele pe baza votului uninominal. Vor renunta alesii la fotoliul caldut, cucerit cu atatea eforturi financiare, pentru cioara de pe gard? Imi vine sa greu sa cred.

Prima incercare care va testa strania mezalianta PDL-PSD va fi reprezentata de alegerile europarlamentare.

La aceste alegeri vor conta scorurile obtinute de partidele politice, dar si temele pe care le vor lansa candidatii la un fotoliu de europarlamentar. Desi, sa fim corecti pana la capat, in plina criza economica, nu mai intereseaza pe nimeni ce gandesc viitorii europarlamentari.

Al doilea test, insa mult mai important decat cel care va avea loc peste o luna si cateva zile, se va desfasura in preajma alegerilor prezidentiale. Dupa toate probabilitatile, daca marinarul de la Cotroceni nu va obtine un nou mandat din primul tur de scrutin, cel mai probabil, lupta pentru functia de sef al statului se va da intre Traian Basescu si Mircea Geoana. Adica intre cei care au scos cu forcepsul, exact din meandrele imoralitatii, aceasta alianta care fiinteaza contrar oricaror principii ale firescului. Cu toate acestea, insa, este destul de posibil sa asistam si la culmea absurdului politicii romanesti, si asta in conditiile in care acest provizorat politic ar dura patru ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »