Cu ranjetul pe buze

Magazin Salajean 10 ianuarie 2011 0

Masurile luate de guvernanti anul trecut pentru diminuarea salariilor personalului din sistemul bugetar, pe langa celelalte demersuri menite sa scoata bugetul de stat din criza, au fost intelese, la timpul lor, de popor, ca o mare hotie. Anul acesta, romanilor li s-a reconfirmat faptul ca tot ceea ce, atunci, a insemnat taiere a fost jaf la drumul mare. Si pe buna dreptate.

Diferente s-au facut si atunci, si acum. Unii au strans cureaua, altii au huzurit in continuare, in dispretul celor multi.

Daca pentru functionarii de rand, cadrele didactice, medici si alte categorii defavorizate de bugetari, salariile vor ramane reduse si in 2011, directorii companiilor de stat vor reveni la vechile salarii, de peste 20. 000 de lei. Initial s-a trambitat ca aceasta categorie de personal din companiile de stat va fi obligata sa se solidarizeze cu restul bugetarilor. Dar cum cineva acolo sus ii iubeste, a admis, probabil, ca acesti salariati au fost destul timp pedepsiti si din 2011 indemnizatiile lor nu mai sunt plafonate. Sub forma unei scuze cu iz de favoritism, explicatia aruncata (foarte stupida de altfel), sustine ca acum, pe parcursul lunii ianuarie, Executivul nu mai poate emite ordonanta de urgenta, fiind in perioada vacantei parlamentare.

Astfel, ca de la 1 ianuarie, superbugetarii revin la salariile lor nesimtite, de la 4.800 de lei, la 20.000-28.000 de lei.

Este greu de ghicit pe unde pot trece granitele asa ziselor performante ale acestor institutii: cresteri de venituri, reduceri de cheltuieli, maximizarea profitului. Sunt, probabil, indicatori pe care au mizat cei care s-au facut ca-i iarta pe mai marii companiilor cu capital majoritar de stat. Ne intrebam, totusi, de ce pentru unii legea-i muma, pentru altii, ciuma. De ce sunt mai cu mot cei de la companiile de stat, fata de amaratii de bugetari, ori daca cei din regiile de stat muncesc cumva, mai cu sarg ? Mai mult decat dascalii, medicii sau proiectantii din administratii?

Este inadmisibil ca s-au taiat lefuri de la oameni care si asa traiau de azi pe maine, din indemnizatiile mamelor si din pensiilor batranilor pentru ca sa aiba te miri ce directori si sefi din tara asta bani cu care sa se lafaie. La viitorul cui s-au gandit guvernantii nostri cand au acceptat sa umple buzunarul celor multi cu aerul saraciei ? In niciun caz la viitorul celor multi a caror speranta de bine au asasinat-o, cu ranjetul de buze.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »