Cu existenta gatuita

Magazin Salajean 25 iunie 2010 0

O iesire din tara, fie si o excursie de scurta durata peste granitele Romaniei, te face, de regula, sa vezi mai detasat, mai limpede, evenimentele ce se petrec acasa. Vezi si simti, totodata, diferenta de mentalitate dintre romani si restul lumii, ceea ce nu poate sa te duca decat la depresie, stare care iti va gatui existenta mult timp dupa ce te intorci pe aceste plaiuri mioritice.

Masurile de austeritate severe anuntate de guvernul Boc au facut ca premierul, ministrii din cabinet si presedintele Basescu sa capete toti statutul de inamici publici, intr-o tara pe care o confunda, parca, cu propriile mosii. Atitudine deloc surprinzatoare. Totusi, cum sa nu-i antipatizezi pe cei care propun taieri semnificative din salariile de la stat si din pensii? Liderii principalului partid de guvernamant se simt probabil frustrati, motivand ca, pe de o parte, s-a ajuns aici din cauza crizei economice globale, iar pe de alta parte, cheltuielile bugetare au fost umflate nejustificat si nesustenabil de guvernele precedente. Numai ca, din punctul de vedere al perceptiei opiniei publice, astfel de detalii trec practic neobservate. Sa recunoastem totusi ca, pe drept sau pe nedrept, cei care se afla la putere in momentul in care apare o criza severa sunt si cei care achita, de regula, aproape in exclusivitate, nota de plata.

Ce trebuie sa stim (vizavi de capra vecinului) este ca exista o realitate potrivit careia situatia din Romania e departe de a fi una singulara. Atat expertii, cat si liderii politici din toata lumea sunt din ce in ce mai ingrijorati de nivelul record al datoriei publice inregistrat mai ales in statele occidentale. Specialistii spun ca, impovarate de programele sociale extrem de generoase, Germania, Franta, Marea Britanie, Spania, Portugalia si Italia s-au indatorat in ultimii doi ani si mai mult pentru a salva sistemul bancar si pentru a impulsiona economia. S-a ajuns, astfel, la un nivel al deficitului public nemaiintalnit de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial incoace.

La noi, pe hartie, solutia care sa ne scoata din criza pare a fi una simpla: tai cat te tine din cheltuielile publice. La aceasta solutie au ajuns si alte guverne, care au inceput deja sa recurga la astfel de masuri. Diferenta e ca nu-i acelasi lucru sa tai 0,5 la suta dintr-o pensie de 3.000 de euro a francezului sau sa ciuntezi 15 la suta dintr-o pensie de 200 de euro a romanului. Si asta in conditiile in care ambii pensionari platesc pentru serviciile si produsele de baza cam aceiasi bani.

Judecand dupa atmosfera de pe strada, sunt convins ca majoritatea romanilor si-ar dori ca guvernul condus de Emil Boc sa plece acasa. Premisele de la care pleaca cei care gandesc astfel sunt doua. Unii spera ca daca actuala putere cade, se va renunta la actualele masuri de austeritate, astfel ca nu vor mai fi taiate salariile si nici pensiile. A doua categorie care doreste schimbarea actualei guvernari pleaca de la premise mai rationale. Acestia sustin ca, desi probabil aceste masuri de austeritate sunt inevitabile si trebuie luate oricum, actualul guvern e discreditat si nu ofera sperante ca stie ce trebuie facut pentru a indrepta lucrurile.

In acest caz, desigur, argumentele au o baza cat se poate de reala. Fara doar si poate, actuala echipa din guvern este departe de a fi una competenta, fapt demonstrat in nenumarate randuri. Insa, acest lucru se rasfrange, implicit, asupra activitatii institutiilor publice. Iar cei care sufera sunt aceiasi umili platitori de taxe si impozite. Cine altcineva? Si-atunci, e absolut natural sa-ti vina idei de genul divortului fata de aceasta tara, care pare incapabila sa iti mai ofere ceva. Ba, dimpotriva. Iti impoziteaza pana si bruma de speranta ce ti-a mai ramas.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »