Cu cocalarul la drum

Magazin Salajean 24 octombrie 2011 0

Ca sa fiu sincer, Serban Huidu nu mi-a placut niciodata. Pare prea artificial in tot ceea ce face. Insa, acest aspect are prea putina importanta.

Dupa toate cele intamplate in ultima perioada, sunt tentat sa-l consider vinovat pe Huidu pentru accidentul in care si-au pierdut viata trei oameni. Tocmai de aceea, nutresc fata de acest personaj un sentiment de mila, insa una rezervata, comparativ cu ceea ce simt fata de victimele sale. Pana la urma, insa, nici asta nu conteaza prea mult.

Imi permit, totusi, sa judec anumite aspecte legate de eveniment. Sunt uimit sa constat, din nou, cat de usor gaseste multimea intelegere pentru cineva care a supravietuit unui accident mortal si cat de putin ii place sa se gandeasca la cei care au parasit atat de brutal lumea asta. S-a dovedit ca este mult mai simplu sa empatizezi cu un individ care boceste, plangandu-si destinul profesional – Sunt terminat! Ce-am facut, sunt distrus! – decat sa te pui in pielea celor cu adevarat terminati.

Lasand emotiile tragediei deoparte, vedem un mistocar care s-a obisnuit sa judece pe oricine, tot ce misca, iar acum este la un pas sa fie linsat de propria-i constiinta. Oare? Si totusi, dincolo de opiniile noastre, de empatiile sau simpatiile fiecaruia dintre noi, un lucru este cert: tragedia ramane. Ea nu se deosebeste cu nimic fata de orice alt accident care se petrece, zilnic, pe drumurile nenorocite ale Romaniei. M-as hazarda astfel sa spun ca Serban Huidu si familia sa sunt privilegiatii sortii, atata timp cat au supravietuit unei astfel de tragedii.

Da, stiu. Sa ridice piatra cine n-a pacatuit. Pe de alta parte insa, cine conduce pe drumurile noastre trebuie sa stie ca exista foarte multi smecheri de genul lui Huidu, cu masini scumpe si jeep-uri extravagante, si care isi conduc bolizii in ritm de manele, pe contrasens. Ei bine, in fata acestora, majoritatea suntem marii ghinionisti ai vietii. Condamnati la o moarte crunta doar pentru ca ai avut nesansa sa te intersectezi cu un astfel de cocalar. Iar daca vrem sa scapam de postura unor victime sigure, nu ne ramane decat sa-i convingem pe politicienii ce ne reprezinta sa o lase mai moale cu furatul si sa se tina de cuvant, sa ne construiasca autostrazile pe care ni le-au promis. Este singurul mod prin care vom putea reduce numarul tragediilor de acest gen. Restul e praf pe drum…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »