Cu bani de paine in buzunar

Magazin Salajean 29 iunie 2010 0

Vremurile se arata tot mai sumbre pentru buzunarele romanilor care, pe zi ce trece, sunt tot mai pline… de o suflare de vant. Iar actuala guvernare vine doar cu propuneri sa adanceasca saracia in care a ajuns tara noastra. Asta e Romania. O tara cu 22 de milioane de cetateni, in care toata avutia produsa de cele trei milioane de romani incadrati in sistemul privat se risipeste pentru sustinerea functionarilor publici si a politicienilor. Si tot in acei care se spetesc sa aduca venituri la bugetul tarii isi infig guvernantii coltii. Singura solutie pe care au cugetat-o a fost sa salte preturile produselor de baza la absurd prin majorarea taxei pe valoare adaugata cu inca cinci procente, incepand cu 1 iulie. Guvernul a luat decizia dura dupa ce Curtea Constitutionala nu a acceptat reducerea pensiilor, protejate de altfel prin lege.

In Romania, TVA a aparut odata cu trecerea la economia de piata si a inlocuit impozitul pe circulatia marfurilor. Un TVA de 18 la suta a fost introdus incepand cu 1 iulie 1993 si s-a aplicat pana la sfarsitul lunii ianuarie 1998, dupa care cota standard de TVA a urcat la 22 la suta. Acest nivel a fost redus la 19 la suta incepand cu 1 ianuarie 2000 si se va aplica pana pe 30 iunie, anul acesta, cand va creste cu 24 la suta. Impactul – scumpirea cu circa cinci la suta a tuturor produselor. Astfel ca tot ce le ramane romanilor de facut este sa-si faca provizii inainte ca preturile sa bubuie.

Avertismentele reprezentantilor bancii centrale privind consecintele inflationiste ale cresterii TVA sunt confirmate de exemplul Ungariei. Dupa ce autoritatile din statul vecin au decis o crestere a taxei de la 20 la suta la 25 la suta, incepand cu 1 iulie 2009, inflatia a explodat. Ungaria a incheiat anul trecut cu cea mai mare inflatie din UE, de 5,4 la suta. Totodata, economia tarii a fost lovita si de scaderea vanzarilor catre populatie cu 2,3 procente.

Odata cu cresterea inflatiei, scade si puterea de cumparare a leului – regele lighionelor din aceasta tara care-si fac legea dupa bunul plac. Nu le pasa ca salariul minim pe economie nu ajunge nici pentru plata intretinerii la bloc, cel mai important in acest moment este creasca in nestire cheltuielile omului de rand. Vom ajunge ca si la painea cea de toate zilele sa facem economie. Nu ca mare parte dintre romani abia au sa-si pacaleasca foamea cu un codru de paine. Va trebui sa renuntam la plata ratelor pe masini si locuinte, fara a mai pune in discutie investitiile ori economiile, pentru a ramane, si pe maine, cu bani de paine in buzunar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »