Criza nu ne iarta de Craciun

Magazin Salajean 13 decembrie 2010 0

Dincolo de semnificatia si mesajul spiritual cu totul aparte al praznicului Nasterii Domnului, marea majoritate a romanilor se gandesc cu groaza la aceasta zi. Sarbatoarea Craciunului ii gaseste, pe tot mai multi cetateni de pe mioriticele plaiuri romanesti, cu straita goala. Si asta pentru ca 2010 le-a adus concedieri masive, diminuari de salarii ori neplata remuneratiilor pe trei-patru-cinci luni. Aceste nenorociri Mos Craciun nu le-a estimat si, se pare ca, pentru ele nu are leac in sacul lui.

Obisnuiti din anii trecuti sa faca un adevarat festin si o groaza de cheltuieli cu prilejul sarbatorilor, acum, romanii cu greu vor mai face fata nevoilor financiare din aceasta perioada, cand si facturile la intretinere sunt cu mult mai ridicate. Pentru omul nostru este greu de admis ca nu mai poate face fata costurilor cu masa de Craciun si celor pentru surprizele la care se asteapta cei mici. Este greu sa accepte ca nu va mai avea un brad frumos in casa, mai ales ca deja vanzatorii au invadat orasul cu tot soiul de brazi. Poate va gasi maruntis prin buzunare si se va rezuma la niscaiva crengute de brad pentru a mima simbolic bradul. Cine va avea si atat.

Va fi greu sa admita cu nu mai poate umple masa cu platouri de aperitive, sarmale, fripturi si numeroase si sofisticate feluri de prajituri. Masa romanului va fi anul acesta mai saraca si mai putin impodobita. Probabil va fi ca o masa obisnuita, cu un meniu simplificat drastic.

Putem trece peste acest moment daca reusim sa vedem umilintele si drumul greu pe care l-au parcurs Maria si Iosif spre Bethleem, precum si locul saracacios in care a venit pe lume Fiul lui Dumnezeu. Mai mult, putem sa ne intoarcem la vremurile traite de bunicii nostri care se bucurau de paine in loc de prajitura, de cozonac si turte, in loc de daruri, de mere si de nuci in loc de bani.

Sigur ca anii trecuti, romanii se fuduleau in fata fratilor crestini din Occident cu masa lor imbelsugata, in timp ce strainii gateau ca pentru o zi obisnuita. Nimeni nu poate nega faptul ca, pana la urma, masa noastra de Craciun era risipa curata, si multe din bucatele pregatite cu atata emotie, ajungeau la porci, la caini sau la container. Anul acesta, nevoiti sa se rezume la strictul necesar, subjugati de tentaculele crizei, romanii vor visa doar la bunatatile anilor trecuti si la cele din galantarele hipermarketurilor. Multi se vor multumi si amagi cu o colinda si o plimbare prin orasul impodobit de marea sarbatoare. Asta daca vor uita de stomac, si isi vor aduce aminte de suflet.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »