Criza de personalitate

Magazin Salajean 2 octombrie 2009 0

Cine crede ca, la aceasta ora, in Romania, exista o reala criza politica, se inseala. De fapt, prostimea este obligata sa asiste, cu sau fara voia ei, la mici reprize de crize de personalitate ale unor politicieni, de pe urma carora suferim cu totii.

Intuind reactiile slabe ale PSD si PNL vizavi de legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri usoare, Traian Basescu a incercat sa mai puncteze o data. De altfel, deschizand subiectul amintit, presedintele a incercat sa-si reactiveze o parte a electoratului tanar. Apoi, la cateva zile, in goana sa nebuna pentru a acumula cat mai multe goluri in poarta adversarilor politici, Basescu a venit cu propunerea unui referendum privind reducerea numarului de parlamentari. In atari conditii, meciul prezidentiabilului cu toti ceilalti, inclusiv cu el insusi, parea sa se indrepte spre o victorie lejera. Din pacate pentru el, a venit episodul Dan Nica. Imbatat de mirosul succesului, Basescu a fortat umilirea adversarului. Remanierea ministrului de Interne, trecuta in mod cert prin filtrul Cotroceniului, a dat nastere unui blocaj institutional de care seful statului nu avea nevoie. Refuzand hotarat inlocuirea, PSD a parut ca stie sa-si joace bine cartea. Pana la urma, social-democratii aveau tot dreptul sa pozeze in eternele victime ale Palatului Cotroceni. Insa, pesedistii au urmat aceleasi declaratii facute la botul calului. Invitat la Palatul Cotroceni pentru dezbateri pe marginea subiectului Nica, Mircea Geoana a promis in fata presei ca nu se duce. Pana la urma, s-a dus. Renuntand la verticalitate, liderul PSD si-a tradat slabiciunea pentru ciolan, asumandu-si responsabilitatea crizei.

Intelegand ca PNL este singurul castigator al luptei interne din Coalitie, presedintele a rugat opozitia sa-si asume Ministerul de Interne. A fost o noua mutare inteligenta din partea lui Traian Basescu. Surprinzator, insa, Crin Antonescu nu a picat in cursa, liberalul evitand declaratiile la cald, in favoarea unei conferinte de presa in care a respins cu calm si argumente propunerea presedintelui.

Toate aceste evenimente sunt cat se poate de elocvente pentru amatorismul de care dau dovada politrucii nostri. Preferand sa-si indoape personalitatea cu orgolii de doi bani, politicienii uita sa mai prevada consecintele propriilor fapte. Acestia nu fac altceva decat sa actioneze instinctiv, pentru ca apoi sa se mire ei insisi de rahatul in care s-au (ne-au) bagat.

Este evindent pentru toata lumea ca actuala criza politica nu este rezultatul unei strategii bine puse la punct, ci efectul unei idiotenii a lui Traian Basescu. De fapt, este un prostesc puseu de orgoliu din partea acestuia. Cu toate acestea, reactiile rivalilor sai s-au inscris in acelasi cadru, dezvaluindu-ne inca o data ca avem de-a face nu cu niste politicieni, ci cu niste indivizi dominati de instincte primare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »