Contrapunct: Tara secuilor – un moft periculos

Magazin Salajean 31 octombrie 2006 0

In mod firesc, minoritarul nu poate avea dreptate pentru ca este minoritar, ci numai daca nu greseste. Uneori, in practica politica, majoritatea, pentru a nu produce traume minoritatilor, aplica ceea ce se cheama discriminarea pozitiva. Limita acesteia este greu de sesizat, dar oricum minoritarul nu poate fi impiedicat in practicarea drepturilor sale democratice, inclusiv cele specifice. Daca acceptam ca majoritatea nu este mai competenta decat minoritatea in stabilirea adevarului, atunci si reciproca trebuie sa fie valabila. Buna-credinta si infailibilitatea nu poate fi garantata de niciuna dintre parti. Recomandabil este ca adevarul sa nu fie lasat sa rezulte din raportul numeric intamplator de tip minoritate/majoritate. Numarul nu va rezolva problema, nu va face dreptate si nu are nici o legatura cu valoarea.

De fapt, rezolvarea problemei minoritatilor nationale depinde de raspunsul dat la intrebarea cine sa administreze?. Prima solutie o avem in perioada pre-moderna. Pe atunci, o abordare autoritara suna cam asa: sa ne conduca cei mai buni, poporul, majoritatea sau cel de-un sange cu noi. Aceasta atitudine era considerata de minoritati opresiune nationala, cerand la randul lor sefi din acelasi sange. In epoca moderna s-a realizat ca este de dorit ca institutiile politice sa fie conduse de oameni competenti, iar cei nepotriviti sa poata fi dati la o parte, inainte de a dauna prea mult. Se trece de la o abordare de tip identitar, la una bazata pe valoare si limitarea puterii.

Se vede ca Romania nu este inca pregatita pentu o solutionare in termeni moderni a problemei. Factorii care concura la aceasta sunt multi. Nu doresc sa-i amintesc aici. Pe de alta parte, reactia minoritatii secuiesti la aceasta stare de fapt, o consider lipsita de toleranta, disproportionata in raport cu realitatea obictiva, avand accente tribale. Tara secuilor doreste o segregare, argumentand cu nesiguranta identitara. Nu cred in acest motiv. Vad doar o fortare a lucrurilor, la fel ca si in cazul referendumului privind dubla cetatenie. Atunci cetatenii maghiari au fost mai mult decat expliciti: Nu!. Acum, se vrea un alt gen de referendum, si tot acum este huiduit ministrul maghiar al apararii aflat in vizita pe acele meleaguri… . No comment… . Imi pun, totusi, intrebarea: pana cand minoritatea maghiara aflata in alte zone decat Tara secuilor, va mai sustine, dintr-o solidaritate gresit inteleasa, o cauza care nu este a lor?…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »