Contrapunct: Micutului NERO nu-i ajunge Palatul Cotroceni

Magazin Salajean 14 noiembrie 2006 0

Ingradirea libertatii de opinie prin folosirea coercitiei a declansat inceputul sfarsitului pentru premierul Tariceanu, dar si pentru P.N.L.. Demonetizarea valorii liberale supreme a umplut paharul, provocand revolta in partid. Daca efectul va fi doar plecarea lui Tariceanu, nu este nici o problema. Important este ca noul lider sa se impuna, fara a scinda P.N.L.. Avand in vedere ca acesta se numeste Stolojan, liberalii nu au motive sa fie prea optimisti. Sa nu uitam ca Stolojan a devenit liberal dupa ce de abia s-a lepadat de Iliescu. El este cel care a lasat liberalii fara lider in cel mai dificil moment, propulsandu-i astfel pe Tariceanu si Basescu. Ca prim-ministru, viitorul liberal Stolojan nationalizeaza valuta, pleaca functionar la Banca Mondiala (imaginea de somitate in economie a fost mult exagerata), iar la revenirea in tara recunoaste ca a fost un novice in economia de piata cat timp a gestionat Romania la cel mai inalt nivel. Este omul care inainte de 1989, aplica meticulos economia centralizata, crezand in justetea ei, cum de altfel crede azi si in liberalism.

Toate acestea demonstreaza ca Stolojan este un politician carismatic, cu calitati care-l recomanda ca un bun executant, harnic si devotat, pana la proba contrarie. Are nevoie intotdeauna de un sef care sa-l stimuleze si sa-i mentina tonusul. Astazi, factorul emotional de echilibru pentru candidatul la sefia P.N.L. este Traian Basescu. Micul Nero, cum ii spune Sorin Oprescu, este indispensabil pentru functionarea in parametri normali a lui Stolojan. E limpede ca seful suprem al liberalilor va fi, indirect, Traian Basescu. Aceasta inseamna ca, in sfarsit, va avea si P.N.L. un lider adevarat. Nu liberal, dar energic, brutal si provocator. Nu prea instruit, dar foarte hotarat, capabil de a instrui el pe altii. Oricum, daca geniul Carpatilor a fost sef pentru multi dintre liberalii de astazi, de ce sa nu-l accepte si pe geniul Marii Negre?. Astfel, ca in vremurile bune, vor avea un cuvant de spus in politica mondiala, identificand solutii pentru marile necunoscute ale lumii de azi, ca de pilda: dependenta U.E. de gazul rusesc, conflictul inghetat de la Marea Neagra, Transnistria, Kosovo si cate si mai cate… .

Pe plan intern, noua constructie politica condusa de Basescu-Stolojan ar mai avea putin de facut: solutia imorala, adica Partidul Conservator, trebuie spalata, dezinfectata de cele rele, pentru a deveni supusul moral. O mica problema apare la U.D.M.R., unde Marko Bela nu reuseste sa-si europenizeze secuii. Sunt convins, totusi, ca abilitatea micului Nero va triumfa si in acest caz, dar nu dupa modelul adevaratului Nero.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »