Consternare

Magazin Salajean 5 decembrie 2006 0

Profesor…. Ce cuvant frumos, care dupa cuvantul mama si tata intra in vocabularul copilului in primii ani de viata si ramane acolo pana la batranete.

Cati dintre noi nu-si amintesc cu placere un Domnu Trandafir din viata de scolar de inceput? Cati dintre noi nu-si amintesc de dascalul rabdator, care ne-a indrumat parinteste primii pasi in descifrarea scrisului si-n tainele cititului?

Iata ca un NON-dascal, obscur, cu nume biblic, Moise, dintr-un orasel provincial vrea sa arunce cu noroi in toti confratii lui de breasla. Acest Moise vrea sa iasa din anonimat, nu prin munca educativa, nu printr-un proiect amplu de combatere a violentei juvenile din scoli, nu prin campanii educative contra drogurilor, nu. El vrea pur si simplu sa sfideze ce are mai scump romanul: credinta in Dumnezeu.

Nu conteaza ca stramosii lui crestini se rasucesc in mormant de ineptiile eretice pretinse de urmasul lor. NU, el vrea sa revolutioneze programul educational romanesc, prin scoaterea tuturor insemnelor religioase – a icoanelor, din clasele de curs, sub pretextul ca acestea aduc prejudicii minoritatilor religioase din colectivele scolare. Demersul este o continuare in forme sau o reformulare a epocii staliniste, de unde rezulta ca poporul roman e impartit in popor roman si populatie romana. Cred ca noi, care suntem intr-o zona a unei ortodoxii, care, totusi, ne-a izbavit – asa cum este ea, cu caderile si nefericirile pe care le-a cunoscut Biserica din Romania – nu putem renunta la ceea ce ne-a dat.

Patriarhia Romana ia act cu ingrijorare de recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de a reglementa afisarea simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios, care aduce atingere libertatii religioase, garantata de Stat prin articolele 29-30 din Constitutia Romaniei. Prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei si consimtamantului, parintilor, profesorilor si elevilor in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc. Patriarhia Romana este de parere ca aceasta decizie de excludere ar reprezenta o masura brutala si nejustificata de restrangere a libertatii religioase, contrara principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credinciosilor din Romania.

Mesajul simbolurilor religioase este incurajator pentru elevi, iar modelele propuse cultiva valorile moralesi orienteaza spre bine viata omului. In numeroase comunitati din Romania, de diferite confesiuni, elevii, parintii si profesorii sunt atasati acestor valori, pe care le considera integrante educatiei si formarii personalitatii omului, cu atitudine pozitiva si responsabila fata de sine si de societate.

Intentia de fond este de a-l scoate pe Dumnezeu din sfera publica si de a-l exila in sfera intima sau intimistica. Aceasta minoritate uita, insa, in mod voit ca societatea romaneasca este formata in marea ei majoritate din persoane profund ancorate in transcendent si ca acestea formeaza polisul.

Nu simbolurile religioase ameninta libertatea de constiinta si neutralitatea statului, ci mai degraba cinismul unei culturi secularizate, care isi neaga propriile radacini, si care incearca sa construiasca o comunitate umana fara Dumnezeu si fara valorile morale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »