Clabuci in ochii USL

Magazin Salajean 23 august 2011 0

USL pare ca ramane fara oxigen. Rezultatele ultimelor runde de alegeri, si anume cele din Maramures si Neamt, au lovit USL exact in plex, trimitandu-l la podea, fara suflare. Ce ne-a aratat scrutinul de duminica? Daca se poate spune astfel, ca o ironie a sortii, alegerile din cele doua judete au reiterat ideea potrivit careia romanul are aceeasi minte scurta, indiferent de cat de mult ne-ar placea sa credem ca, odata ajunsi europeni, ne-am schimbat radical caracterul sau personalitatea.

Alegatorii din Maramures si Neamt nu au tabarat duminica la urne ca sa indoaie spinarea PDL, ci dimpotriva. Daca nu cu multe zile in urma, liderii USL anuntau ca vor zdrobi concurenta la alegerile respective, iata ca socotelile lor au fost mai mult de domeniul science fiction.

Chiar daca la Baia Mare se pune problema ca reprezentantul USL sa fi castigat alegerile, sincer, nu cred ca se poate vorbi despre o victorie a acestuia, in conditiile in care diferenta de voturi dintre el si candidatul PDL este atat de mica. Mai degraba, chiar daca acolo USL a castigat un mandat de parlamentar, pretul platit este mult prea mare pentru ca pseudo victoria sa mai insemne ceva.

In ultimele doua zile, USL a pierdut foarte mult la capitolul imagine, dezamagindu-si nu doar membrii de partid. Pana la urma, lovitura de gratie a primit-o electoratul ce, pana nu demult, oscila intre partidele lui Victor Ponta, Crin Antonescu si Traian Basescu. Pardon, Emil Boc… Dupa alegerile de duminica, multimea de nehotarati (care, in ultima vreme, si-a marit considerabil numarul) a prins gust de PDL. Acest lucru nu-i de ici, de colo, atata timp cat, in urma cu cateva zile, foarte multi dintre ei faceau spume la gura in momentul in care vedeau portocaliu in fata ochilor.

Fara doar si poate, Crin Antonescu si Victor Ponta si-au imaginat ca este suficient sa zambeasca alegatorilor, in campanie, pentru ca acestia sa mearga la urne pentru a administra o palma usturatoare celor de la PDL. Cei doi lideri de partide s-au culcat pe sondaje si, mai grav, au dat crezare rezultatelor acestora, indicatori care le ridicau potenta politica la maximum. Insa, nu a fost cazul. De aceasta data, poporul nu s-a dus la urne impins de la spate de votul negativ. Ce nu intelege (sau nu vor sa inteleaga) niciunul dintre cei doi lideri politici este ca, astazi, nu poti castiga alegerile doar luandu-ti un tricou inscriptionat cu USL, chiar daca, din foarte multe puncte de vedere, PDL pare sa fi intrat in agonie. De unde si faptul ca electoratul care mai prefera culoarea portocalie nu o face din cauza ca PDL le-ar mai putea oferi ceva, ci pentru faptul ca asta simt ei, pur si simplu. La fel de adevarat este si ca romanii care ii injura pe Basescu, Boc sau Udrea nu prefera, neaparat, culorile USL.

Pentru Crin Antonescu si Victor Ponta, alegerile din Maramures si Neamt reprezinta un dus extrem de rece. Problema lor e ca situatia i-a prins cu clabucii in ochi, in timp ce apa incepe sa-si micsoreze debitul, iar la robinet se afla marinarul…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »