Cine se teme de România cu opt județe?

Magazin Salajean 16 iunie 2011 0

Începând de săptămîna trecută avem un nou subiect greu în dezbaterea publică. Este vorba despre reorganizarea teritorială a țării sub forma unor județe mai mari, care nu se vor numi regiuni, așa cum ne-am fi așteptat, ci tot județe deoarece, pentru a se numi regiuni, ar fi fost nevoie de modificarea Constituției. De exemplu, actualul județ Sălaj ar fi încorporat în super-județul Cluj, cu capitala la Cluj-Napoca, care va mai conține Bihor, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud și Maramureș.

Subiectul este destul de complicat și delicat – sau ambele variante – pentru politicieni și pentru cei care lucrează în administrație, mai ales la nivelul funcțiilor de conducere județene. Politicienii de la putere riscă să nu aibă sprijinul UDMR și să cadă Guvernul la o prevăzută asumare a răspunderii iar cei din opoziție riscă să se apuce de păr pentru că sondaseră opinia, negociaseră și își împărțiseră viitoarele funcții pe 41 de județe. Separat de zbaterea acestora și pentru că estimez că marea majoritate a cetățenilor nu face parte din cele două categorii (politicieni și șefi în administrație), fac abstracție de cei afectați în mod clar la buzunar și întreb: cum ne afectează și cît de grav pe noi ceilalți?

În cele câteva zile de la apariția știrii am încercat să aflu cum ne-ar putea lovi această reorganizare teritorială. Din ce comunică puterea, am aflat că va trebui să schimbăm plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor dar că orice alt serviciu cu publicul va rămîne pe poziție, cu mai puțini angajați, în cadrul primăriilor dar fără directori, inspectori șefi sau președinți. În plus, unele avize care se obțin acum de la județ se vor obține de la primăria de domiciliu. Președintele nu a ascuns că unul dintre scopuri este reducerea numărului de posibile focare de corupţie, bazându-se pe aritmetica simplă: 20 de directori pe județ la 41 de județe egal cu 820 de posibili corupți. La opt județe rămân în atenția DNA doar 160 de ținte. Economie, nu? Din ce comunică opoziția, am aflat că și ei sunt de acord cu reorganizarea dar au o altă id

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »