CINE NE SUNT EUROPARLAMENTARII

Magazin Salajean 23 octombrie 2007 0

In anul 2004, un grup de asociatii reunite sub numele de Coalitia pentru un Parlament Curat a pionierat un program de curatire a practicilor politice. Veneau alegerile locale, si in sapte orase din Romania candidatii la primarie au fost examinati din perspectiva unor criterii de integritate. Au avut deja functii publice? Au profitat de pe urma lor in mod necuvenit? Au o avere conforma cu mijloacele lor transparente de venit ? Au probleme cu legea? La vremea aceea la Bacau era primar unul care crease un monopol al transportului local si incredintase afacerea firmei mamei lui, care a devenit simbolul baroniadei locale. In toamna 2004, cind 98 de candidati la Parlament si-au pierdut locul datorita campaniei similare a Coalitiei pentru un Parlament Curat, iar partidul cu cei mai multi politicieni cu probleme a pierdut o competitie in care intrase cu mare avantaj, am crezut ca s-a terminat cu asemenea tipuri de coruptie si ca oamenii politici vor fi mai cu grija de acum inainte. Nu a fost asa, dar macar atunci cind ministri ca Remes sau Chiuariu fac ceva ilegal ajung in vizorul DNA. E totusi un mic progres.

Coalitia pentru un Parlament Curat a publicat ieri listele candidatilor la Parlamentul European care nu corespund criteriilor de integritate. Criteriile au fost agreate cu marile partide, PSD, PNL si PD; au mai subscris UDMR si chiar nou venitul PNG, care a colaborat cu coalitia. Chiar inainte de aceasta lansare, partidele au facut un efort sa prezinte macar la europene liste mai curate, aducind independenti din afara partidelor sau promovind tineri. Fosti ministri anchetati de DNA, precum Codrut Seres sau Zsolt Nagy, care trebuiau sa deschida listele la PC, respectiv UDMR, au fost pina la urma retrasi. Justitia urmeaza sa se pronunte in cazul lor, dar e mai bine ca partidele au decis sa nu trimita ca prima garnitura europeana oameni care trebuie inca sa-si clarifice reputatia. Toata lumea are de cistigat, chiar si respectivii, iar daca DNA nu va reusi sa ii dovedeasca, se pot intoarce intariti in politica la viitoarele alegeri, ca acestea nu sint ultimele.

Cu toate aceste eforturi, listele partidelor nu sint impecabile, ceea ce ma face sa reflectez la cauzele cele mai frecvente ale profitului necuvenit in politica. Problema numarul 1 sint casele. Oricite case ar avea, demnitarul roman mai vrea si altele. Locuinta de serviciu sau de protocol, chiar daca legea nu ii dadreptul, eventual pe o suprafata enorma si in cel mai bun cartier rezidential, si la o chirie de nimic. Aici a ramas pe lista PSD dl. Adrian Severin, profitorul de lunga durata a unei asemenea situatii. Dl. Severin are o mare activitate internationala, si unii vor spune ca e pacat sa aiba o reputatie pingarita numai pentru ca a stat ani de zile intr-un apartament de 270 m2 pe Kisselef, platind mai nimic pentru el, dupa ce l-a primit declarind ca nu avea alta casa, desi avea. Asa e, e regretabil: dar daca Severin are intr-adevar o competenta internationala, si nu e doar acel caraghios pe care ni-l amintim din scheciul Academiei Catavencu revoltat de formula apei (desi era corecta), se pune intrebarea de ce in atitia ani nu a lucrat ca omul in strainatate sa agoniseasca bani de o casa, si trebuie in continuare sa stea in una de la stat.

A doua sursa de probleme sint afacerile locale ale primarilor si consilierilor. Lista contine numele primarului PNL de Baia Mare, trims in judecata de DNA, si al celui PD de Oradea, care nu e trimis in judecata, dar e foarte contestat. Impreuna cu politicieni de rang mai mic la nivel local, problemele de care sint acuzati sint cam aceleasi. Autoritatile locale din zona lor par sa faca afaceri mai ales cu apropiati de ai lor sau ai partidului lor. Aceasta e o regula cvasigenerala, constituind de fapt adevarata miza a alegerilor locale. Fata de faptele primarului de Bacau citat mai sus (Dumitru Sechelariu) cei de pe actuala lista neagra sint mult mai modesti. La rigiare unii vor argumenta ca legile sint atit de complicate si de incilcite ca daca vrei sa realizezi ceva intr-un mandat trebuie sa o mai iei si pe aratura. Asa o fi, dar nu e numai asta, ca atunci putem sa mai simplificam din legi. Realitatea este ca e aproape de neconceput ca lucrarile publice dintr-un judet sa se dea la noi altfel decit pe linie de partid sau alianta de partide, si ca, practic, nu exista firme neafiliate, ca ar fi dat faliment demult. De asta nu e rau ca licitatiile pentru infrastructura merg, mai nou, mai ales la firme straine, chiar daca subcontracteaza ulterior la ai nostri. Mai spargem tiparul.

Partea originala a listei, ca si a situatiei romanesti, este ca partidele populiste, adica acelea care dau cel mai mult cu gura despre coruptia altora, PRM si PNG nu stau prea bine. PRM are mai multi profitori si traseisti pe lista. PNG il are pe dl. Becali, cu o lunga lista de dosare in care e cercetat, de la evaziune fiscala la smecherii cu fotbalul, un sport devenit murdar prin practicile unor oameni ca el. Nu numai ca Vadim si Becali nu sint o alternativa mai curata, dar ei intrec pe toti ceilalti de pe liste prin contraperformantele lor.

In sfirsit, lista neagra mai contine si cazul cu totul origianal al lui Daniel Daianu. Daianu, un economist bun si un om decent, a recunoscut ca a fost ofiter al Directiei Externe a Securitatii pentru trei ani. Acest lucru il costa, mai ales ca partidul lui, PNL, a fost cel mai vocal cu introducerea unei legi a lutratiei, initiativa PNL aflata in Parlament. PNL a sperat probabil ca popularitatea lui Daianu la unii din membrii coalitiei, ca mine, de exemplu (sintem colegi in multe comitete si comisii) il va salva, dar nu a fost asa, dat fiind ca Daianu incalca in mod clar unul din criterii. Chiar daca temporar, a colaborat cu Securitatea. Nedreptatea vine din faptul ca e singurul pe lista acuzat de colaborare cu Securitatea, cind poate si altii au facut lucruri mult mai grave, dar nu au fost fraieri sa ne spuna. Aici, marea vina e la SIE, care nu da dosarele nici unuia dintre agentii externi (ca ar afla aliatii NATO cum i-am spionat noi de i-am rupt) si la CNSAS, care azi, cind alegem parlamentari, se ocupa de popi, iar cind trebuia sa se aleaga Patriarhul nu stiu ce facea!

Una peste alta, listele nu arata dezastruos, desi nici prea grozav. Dar cind ne gindim ca printre observatorii europarlamentari a fost si dl. Hrebenciuc, e totusi un progres. Iar daca o sa ne facem de ris trimitind la Strasbourg pe dl. Becali, de parca acolo ar fi circ, nu Parlament, nu va fi el de vina, ci iresponsabilii care l-au votat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »