Cetatean european

Magazin Salajean 4 iunie 2007 0

Cine a spus ca romanii stiu ce inseamna sa fii cetatean european, a pornit ori de la un segment redus de populatie la care facea referire, ori de la un mit care spune ca, pentru romani, Europa este locul unde cainii mai umbla cu colaci in coada. Adica, acum ca ai ajuns in Uniune si poti trece granita fara pasaport, nu numai ca esti liber sa-ti iei zborul pe meleaguri straine, ba chiar o sa iti fie usor sa te descurci printre restul europenilor. Sau, cel putin, mai usor decat era inainte de aderare.

Surpinzator, romanii cred din start acest lucru, fara a se informa corect care le sunt drepturile ca si cetateni europeni, ce este cetatenia europeana, daca este ea distincta sau nu de cea nationala si ce ar insemna acest fapt. Pentru un popor care a visat Europa zi si noapte, drepturile pe care le-a dobandit dupa aderare se reduc la doua: piata comunitara a locurilor de munca si libera circulatie. De accesul la documente este greu sa aduci vorba, intrucat, chiar si disponibile fiind, cele mai multe raman greu de descifrat pentru omul de rand, iar plangerea catre mediator ori dreptul de a comunica cu organele si institutiile comunitare sunt pentru majoritatea romanilor necunoscute in ecuatia UE. Colac peste pupaza, romanii nici nu incearca sa se puna la punct macar cu un set minim de informatii in aceasta privinta, pentru ca, obisnuiti cu putin, daca primesc ceva, oricat de mic, li se pare ca au ajuns in al saptelea cer si ca l-au prins pe Dumnezeu de un picior.

De celalta parte, loviti subit de gandul ca Europa, de bine de rau, i-a luat in brate, romanii uita ca trebuie sa dea si ei ceva la schimb. Trebuie sa dea nici mai mult, nici mai putin decat ce dau ceilalti, dar trebuie sa dea. Aici, insa, apare problema. As fi putut sa o scriu cu majuscule, pentru ca acea PROBLEMA primeaza fata de toate celelalte. Romanii trebuie sa faca dovada comportamentului de cetatean european.

Acest punct pe i presupune ca romanii trebuie sa certifice ca au acele calitati de cetatean european care sunt intalnite si in restul statelor membre: responsabilitate, corectitudine si disciplina etc. Din pacate, romanii ori nu vor sa arate ca au aceste calitati, ori le-au uitat si refuza sa si le aminteasca, ascunzandu-se al naibii de bine dupa o incapatanare de catar. Si, sinceri, sa fim, cand romanul se incapataneaza, este nevoie de o munca de Hercule ca sa-l aduci pe calea care trebuie. Ca sa-l faci responsabil fata de mediu sunt necesare campanii intregi, iar acesta este doar un exemplu din cele 101 care pot fi date in situatia de fata. De ce? Pentru ca romanului nu pare sa-i pese prea mult de ceea ce nu are legatura directa cu el, de ceea ce nu-l priveste indeaproape. Cu alte cuvinte, chiar daca sunt cetateni europeni, la romani indolenta este, inca, mare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »